Άδωνις-Γεωργιάδης:-«Δεν-μπορεί-να-τεθεί-πλαφόν-στο-ύψος-του-clawback-λόγω-των-δημοσιονομικών-κανόνων-της-ΕΕ»
Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν μπορεί να τεθεί πλαφόν στο ύψος του clawback λόγω των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν μπορεί να τεθεί πλαφόν στο ύψος του clawback λόγω των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ»

Την παραδοχή πως το 2023 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για τις φαρμακευτικές εταιρείες, έκανε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικη πίτας του ΣΦΕΕ

Μιλώντας στην εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε το 2023 ως «Αnnus horribilis» για τις φαρμακευτικές εταιρείες, χρησιμοποιώντας την ιστορική φράση της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, με την οποία περιέγραψε το δύσκολο έτος 1992, όταν η βασιλική οικογένεια αντιμετώπισε σειρά σοβαρών κρίσεων.

Την ίδια έκφραση χρησιμοποίησε για να αποτυπώσει τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η φαρμακοβιομηχανία εξαιτίας των υπέρογκων σημειωμάτων που έλαβε για τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback), καθιστώντας πράγματι το έτος 2023 ένα δυσβάσταχτο χρόνο για τον κλάδο.

Να υπενθυμίσουμε πως η επιβάρυνση (clawback) του πρώτου εξαμήνου του 2023 για τις εταιρείες άγγιξε έως και το 83% της δαπάνης των νοσοκομειακών φαρμάκων, ενώ συνολικά, σε απόλυτα νούμερα έφτασε στα 245 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Iatropedia.gr.

«Το 2023 ήταν ένα annus horribilis, ένα τρομερό έτος που δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, εξηγώντας πώς η κακή αποδοτικότητα συνδέεται άμεσα με τις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις που έλαβαν χώρα μέσα στο ίδιο έτος.

Προχωρώντας περαιτέρω επισήμανε εμφατικά πως το ίδιο έτος ήταν πραγματικά μια «τραγωδία αντάξια των Αισχύλου, Ευριπίδη και Σοφοκλή». Προσθέτοντας, ωστόσο, πως παρά τις δυσκολίες στο τέλος της χρονιάς λήφθηκαν έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της χρηματοδότησης τόσο για το 2023 όσο και για το 2024.

«Το 2023 ήταν η πρώτη χρονιά που σημειώσαμε οπισθοδρόμηση. Φτάσαμε λίγο πάνω από το 70% στο clawback, ενώ ένας καλός στόχος θα ήταν το 50%. Ωστόσο, το υψηλό clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα αφορά κυρίως σκευάσματα εκτός διαπραγμάτευσης. Τα υπόλοιπα καλύφθηκαν», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Όταν ανέλαβα, δήλωσα ότι κατανοώ πόσο ανεπίτρεπτα είναι αυτά τα δυσθεώρητα ύψη επιστροφών και ότι θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Η στρατηγική μας εδράζεται σε δύο άξονες: την αύξηση της δαπάνης και την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για τη μείωση του clawback».

Για το έτος 2024, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως τα σημειώματα clawback θα αποσταλούν με μια δεκαήμερη καθυστέρηση, στις 25 Ιανουαρίου αντί στις αρχές του μήνα και προέβλεψε μια καλύτερη έκβαση: «Το 2024 αναμένεται να είναι καλύτερο από το 2023», είπε.

«Έχουμε δημοσιονομικούς περιορισμούς»

Ο υπουργός Υγείας, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να τεθεί «πλαφόν» στο ύψος του clawback και απολογούμενος πρόσθεσε πώς υπάρχουν δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. που από εφέτος έχουν αλλάξει και θέτουν συγκεκριμένα όρια δαπανών.

«Εάν δεσμεύσουμε ανώτατο όριο clawback, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πρέπει να διασφαλίσει χρηματοδότηση σε περίπτωση υπέρβασης. Αυτό δεν το θεωρώ καλή ιδέα, ειδικά τώρα που τα μέτρα μας αποδίδουν», είπε συγκεκριμένα.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε επίσης, πώς μετά από μία δεκαετία χωρίς καμία αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη, τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει σταθερή αύξηση. «Προστέθηκαν 470 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ θα μπουν 580 εκατ. ευρώ για το 2025 και 690 εκατ. ευρώ για το 2026, με έτος αναφοράς το 2020»

Κατέληξε λέγοντας ότι αναμένει από τους φορείς του φαρμάκου να καταθέσουν προτάσεις για το Σύμφωνο Συνεργασίας και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την περαιτέρω βελτίωση των μέτρων το 2025.

Ολοκληρώνοντας από την πλευρά του ΣΦΕΕ τη δική του ομιλία, ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε το 2025 κρίσιμη χρονιά για την αποτίμηση των μέτρων που ελήφθησαν το 2024.

«Το μέλλον του φαρμάκου στην Ελλάδα εξαρτάται από τη χρηματοδότηση, τη μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών και τη δημιουργία ενός προβλέψιμου περιβάλλοντος για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις», κατέληξε.

Ολύμπιος Παπαδημητρίου: «Το φάρμακο δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης»

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, υπογράμμισε πως παρά τις προσπάθειες και τις σημαντικές δεσμεύσεις που υπήρξαν από την πλευρά του Άδωνι Γεωργιάδη το τελευταίο διάστημα -οι οποίες μάλιστα “δεν ήταν απαλλαγμένες από πολιτικό κόστος”, όπως παραδέχθηκε- το 2023 έφτασε σε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων “σε όρια επιστροφών ακραία, που δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αυτό να επαναληφθεί”, όπως είπε.

Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας “παρά τη δυσθυμία που τους δημιούργησαν οι αριθμοί του ’23”, διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον είχαν καλή επικοινωνία και συνεργασία “με έναν υπουργό υγείας που κατανοεί τα ζητήματα και έχει άποψη για αυτά και διάθεση για δράση. Αλλά και μία κυβέρνηση που επιτέλους φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα”, ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.

Η φαρμακοβιομηχανία, ωστόσο, παραμένει υπό πίεση λόγω της παρατεταμένης κατάστασης με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, -σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ.

Η Ελλάδα βρίσκεται, μάλιστα, σε «ακραία θέση» στον ευρωπαϊκό υγειονομικό χάρτη, έχοντας μία από τις χαμηλότερες δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες στην Ε.Ε., στα 255 ευρώ κατά κεφαλήν, έναντι 409 ευρώ στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία), όπως πρόσθεσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε έρευνα που δείχνει ότι αποτέλεσμα αυτών των περιορισμών είναι και η περιορισμένη πρόσβαση των ελλήνων ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες. Από τα 221 νέα φάρμακα που εγκρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) την περίοδο 2020-2023, μόνο τα 43 είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα, με τον κίνδυνο να αυξηθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, οι ανισότητες στην πρόσβαση των ασθενών.

“Ο χειρισμός της κυβέρνησης είναι πως δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες, η δική μας άποψη από την άλλη πλευρά είναι, πως είναι θέμα προτεραιοτήτων. Και το φάρμακο δεν φαίνεται να είναι πολύ ψηλά σε αυτές τις προτεραιότητες, παρότι συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των εξόδων σε άλλα κέντρα κόστους στο σύστημα υγείας αλλά και στην κοινωνία γενικότερα”, τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.

To άρθρο Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν μπορεί να τεθεί πλαφόν στο ύψος του clawback λόγω των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related posts

Στέφανος Κασσελάκης για χρήση κοκαΐνης: «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ποιους επιλέγει»

admin

Κώστας Σημίτης: «Προσπάθησε να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα και να μειώσει τη γραφειοκρατία» – Τα αφιερώματα των διεθνών ΜΜΕ

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Στενά κομματική η υποψηφιότητα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας

admin

Leave a Comment