Στην-αφάνεια-τα-καταπατημένα-του-Δημοσίου,-έχουν-υποβληθεί-μόλις-4.000-αιτήσεις
Οικονομία

Στην αφάνεια τα καταπατημένα του Δημοσίου, έχουν υποβληθεί μόλις 4.000 αιτήσεις

Στην αφάνεια τα καταπατημένα του Δημοσίου, έχουν υποβληθεί μόλις 4.000 αιτήσεις

Σχεδόν κανένα ενδιαφέρον δεν δείχνουν ιδιώτες για την εξαγορά των 90.000 καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου αφού σε μόλις 3 μήνες από την έναρξη της ρύθμισης, έχουν κατατεθεί μόλις 4.000 αιτήσεις μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, και μόλις για 100 από αυτές έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες.

Η πολυπλοκότητα των απαιτήσεων, ο μεγάλος αριθμός δικαιολογητικών και κυρίως ο επαρκής χρόνος που έχουν οι ενδιαφερόμενοι στη διάθεσή τους για την υποβολή των αιτήσεων, φρενάρουν τόσο το ενδιαφέρον όσο και τις εισπράξεις του Δημοσίου, οι οποίες προς το παρόν δεν ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ, αναφέρει το ΕΡΤnews.

Στο υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων θα επιταχυνθεί όσο πλησιάζουν οι καταληκτικές ημερομηνίες (η 30η Σεπτεμβρίου και η 31η Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται οι προς εξαγορά εκτάσεις).

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι-δικαιούχοι, για να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα, οφείλουν να καταβάλουν παράβολο ύψους 300 ευρώ. Το ποσό αυτό είτε συμψηφίζεται με το τίμημα εξαγοράς είτε επιστρέφεται αν η αίτηση απορριφθεί.

Οι πολίτες που θέλουν να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας στις καταπατημένες εκτάσεις, υποβάλουν αίτηση εξαγοράς, η οποία συνοδεύεται – μεταξύ άλλων – από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  • Τοπογραφικό διάγραμμα.
  • Αεροφωτογραφίες είτε του έτους 1992 ή προγενέστερες ή του 1982 ανάλογα με την περίπτωση.
  • Φύλλο προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας οικοπέδου ή γηπέδου.
  • Βεβαίωση όρων δόμησης.
  • Οικοδομική άδεια εφόσον αυτή υπάρχει.
  • Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος.
  • Πράξη προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών.
  • Για την επιτάχυνση των  διαδικασιών καταργήθηκαν όροι και δικαιολογητικά και δόθηκε πίστωση χρόνου για την κάλυψη ελλείψεων στα παραστατικά.

Παράδειγμα: δεν απαιτείται η ύπαρξη κτίσματος για την υποβολή της αίτησης και η προσκόμιση αεροφωτογραφιών, ενώ δόθηκε περιθώριο 10 ημερών για την ενημέρωση του αιτούντος σε περίπτωση που λείπουν δικαιολογητικά. Μετά την υποβολή της αίτησης και στην περίπτωση που εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή εντός 5 ημερών, εκδίδεται πιστοποιητικό αποδοχής το οποίο κοινοποιείται στον αιτούντα. Στο πιστοποιητικό αποδοχής περιλαμβάνονται η περιγραφή του εξαγοραζόμενου ακινήτου (εμβαδόν και όρια), τα στοιχεία του αιτούντος, το τίμημα εξαγοράς, καθώς και το ποσό της εφάπαξ και τμηματικής καταβολής.

Προϋποθέσεις

Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, εξαγορά ακινήτων του Δημοσίου μπορεί να γίνει εφόσον ο ιδιώτης έχει στην κατοχή του το ακίνητο τουλάχιστον για 30 χρόνια ή αν υπάρχουν τίτλοι αγοράς ή ιδιοκτησίας και κτίσματα προ του 1992.

Επίσης με κατοχή τουλάχιστον 40 χρόνια εφόσον υπάρχει κτίσμα (που αποτελεί και μοναδική κατοικία ή εμπορική εκμετάλλευση -π.χ βιοτεχνία- του ιδιώτη) πριν από το 1982. Ο ιδιώτης μπορεί να αποκτήσει τίτλους ιδιοκτησίας μέχρι ένα άρτιο οικόπεδο (για εντός σχεδίου) ή 10 στρέμματα γης (για εκτός σχεδίου). Προβλέπονται όμως και περιπτώσεις που οι ιδιώτες θα μπορούν να λάβουν και ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις (π.χ 20 στρέμματα ή τυχόν μικρό υπόλοιπο που απομένει ανεκμετάλλευτο, ενώ μπορούν να εξαγοράσουν και ακίνητα που περιλαμβάνουν (όχι παραπάνω όμως από το 20% της συνολικής επιφάνειας) σε εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως δασικές ή natura, υπογράφοντας ταυτόχρονα και ρήτρα προστασίας τους.

Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου μετά των κτισμάτων του και εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, ή τμηματικά σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσόν τα 100 ευρώ μηνιαίως.

Εκπτώσεις

  • Για κατοχή άνω των 30 ή 40 ετών το τίμημα μειώνεται κατά 1% το χρόνο. Για παράδειγμα, για 90 χρόνια κατοχή η έκπτωση ανέρχεται σε 50%.
  • Εάν ο αιτών είναι άτομο με αναπηρία 80% και άνω, ή και εάν είναι πρόσωπο που φιλοξενεί περισσότερο από ένα έτος ή επιβαρύνεται φορολογικά από πρόσωπα με την ανωτέρω ιδιότητα, με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ η μείωση ορίζεται σε 30%.
  • Για αναπηρία 67%-79% παρέχεται έκπτωση 20%.
  • Για πολύτεκνους η έκπτωση ανέρχεται σε 20% εφόσον το ετήσιο ατομικό τους εισόδημα είναι έως 40.000 ευρώ, ή το ετήσιο οικογενειακό έως 80.000 ευρώ.
  • Για τρίτεκνους που το ετήσιο ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 25.000  ευρώ ή τα 40.000 το ετήσιο οικογενειακό η μείωση ορίζεται σε 15%, για μονογονεϊκές οικογένειες 15%, για μακροχρόνιους ανέργους 15% και για  δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος – ΚΕΑ 20%.
  • Για κτίσμα που βρίσκεται εντός του ακινήτου και αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του αιτούντος έκπτωση 20%.
  • Για ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του αιτούντα ή του αρχικού δικαιοπαρόχου ως αποτέλεσμα μαζικής εγκατάστασης πληθυσμιακών ομάδων πριν το 1964. Σε αυτή την περίπτωση το τίμημα αντιστοιχεί στο 20% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

To άρθρο Στην αφάνεια τα καταπατημένα του Δημοσίου, έχουν υποβληθεί μόλις 4.000 αιτήσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related posts

Ηνωμένο Βασίλειο: Απογοητευτική η επιστροφή στην ανάπτυξη

admin

Τι θα μπορούσε να πάει… στραβά το 2025;

admin

Μολδαβία: Ξεκίνησαν οι διακοπές στο νερό μετά το ηλεκτρικό ρεύμα

admin

Leave a Comment