Τανίνη:-Αγάπη-από-την-πρώτη-γουλιά
Υγεία

Τανίνη: Αγάπη από την πρώτη γουλιά

Τανίνη: Αγάπη από την πρώτη γουλιά

Όχι δεν θα μιλήσουμε για το καταπληκτικό wine bar στα Εξάρχεια αλλά για το στοιχείο της τανίνης που βρίσκουμε κατά κύριο λόγο στα ερυθρά κρασιά.

Θυμάμαι όταν ξεκίνησα να δοκιμάζω κρασιά χωρίς πολλές γνώσεις. Σε ένα wine bar παρήγγειλα ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και ο ευγενικός σερβιτόρος μού είπε: «Αυτό το κρασί έχει υψηλές τανίνες». Τον κοίταξα με αμηχανία, είπα το τυπικό «Ναι, ξέρω», αλλά μέσα μου ευχόμουν… «ο Θεός βοηθός». Σήμερα, όμως, ξέρω καλά τι είναι η τανίνη, και ήρθε η ώρα να τo μοιραστώ μαζί σας.

Τι είναι η τανίνη και από πού προέρχεται;

Η τανίνη προέρχεται από τη φλούδα του σταφυλιού. Οι οινοποιοί καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να εξάγουν όσο το δυνατόν περισσότερες τανίνες, κάτι που απαιτεί ιδανική φαινολική ωρίμανση του σταφυλιού.

Άλλες πηγές τανινών είναι:

  • Κουκούτσια του σταφυλιού: Οι τανίνες εδώ είναι πιο πικρές και λιγότερο επιθυμητές
  • Ξύλινα βαρέλια: Κατά την ωρίμανση του κρασιού σε βαρέλια, προστίθενται τανίνες που συμβάλλουν στον χαρακτήρα του

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τανίνες συνδέονται χημικά με πρωτεΐνες, αμινοξέα και άλλες οργανικές ενώσεις, προσφέροντας ευεργετικά στοιχεία για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς αναγνωρίζουμε την τανίνη σε ένα κρασί;

Το κύριο χαρακτηριστικό της τανίνης είναι η στυπτικότητα, δηλαδή το «στέγνωμα» του στόματος και το ταυτόχρονο μούδιασμα στα ούλα και τα μάγουλα.

Βελούδινες τανίνες: Δημιουργούν ελαφρύ μούδιασμα και είναι οι πιο επιθυμητές, δίνοντας στο κρασί μία απαλή και ευχάριστη υφή.

Νεαρές τανίνες: Προκαλούν έντονο μούδιασμα και υποδεικνύουν ότι το κρασί έχει δυνατότητα παλαίωσης. Με τα χρόνια, οι τανίνες μαλακώνουν και το κρασί αποκτά ισορροπία.

Γιατί τα τανικά κρασιά ταιριάζουν με κόκκινο κρέας;

Η σχέση της τανίνης με την πρωτεΐνη του κρέατος είναι… σχέση πάθους! Η πρωτεΐνη «δεσμεύει» την τανίνη, με αποτέλεσμα το κρασί να γίνεται λιγότερο στυφό και τα αρώματα να αναδεικνύονται.

Αντίθετα, ο συνδυασμός ερυθρού κρασιού με ψάρι μπορεί να προκαλέσει μια ανεπιθύμητη μεταλλικότητα στο στόμα. Ωστόσο, αν θέλετε να δοκιμάσετε ψάρι με ερυθρό κρασί, προτιμήστε:

Ένα ερυθρό με χαμηλές τανίνες, ή ένα κρασί που έχει ωριμάσει αρκετά χρόνια και οι τανίνες του έχουν μαλακώσει.

Καλή σας απόλαυση!

To άρθρο Τανίνη: Αγάπη από την πρώτη γουλιά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related posts

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο ανήμερα της επίσκεψης Μπλίνκεν στη Νότια Κορέα

idees

Φωτοκόλλυβα: η παραδοσιακή οσπριάδα που σερβίρουν στην Κρήτη την παραμονή των Θεοφανίων

admin

Το Ισραήλ απειλεί με κλιμάκωση των βομβαρδισμών στη Γάζα αν η Χαμάς συνεχίσει τον ρουκετοπόλεμο

Trikalaidees

Leave a Comment