Το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» είναι ένα Διεθνές δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο οποίο ανήκει το 8ο ΓΕΛ Τρικάλων. Είμαστε στη δεύτερη χρονιά της διετίας του Διεθνούς δικτύου «Χρυσοπράσινο Φύλλο» και συνεργαζόμαστε με το Περιφερειακό Λύκειο Αποστόλου Λουκά στο Κολόσσι. Από 11 Δεκέμβρη 2024 μέχρι 14 Δεκέμβρη 2024 φιλοξενήσαμε στα όμορφα Τρίκαλα εννέα (9) μαθητές/τριες και 2 καθηγήτριες, συνοδοί των μαθητών/τριών από το Κολόσσι της Κύπρου. Η εμπλοκή σε ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης βοηθάει τα παιδιά να παρατηρήσουν και να καταγράψουν απίστευτα όμορφες εικόνες, να βιώσουν έντονα συναισθήματα και να κρατήσουν μέσα τους ωραίες αναμνήσεις. Όλα αυτά μας τα διηγήθηκαν τα παιδιά καθώς όταν μιλάνε για τους/τις μαθητές/τριες από την Κύπρο που φιλοξένησαν τα μάτια τους λάμπουν από χαρά και ενθουσιασμό για όσα έζησαν το τετραήμερο και με πόση προσμονή περιμένουν να ανταμώσουν στην Λεμεσό.
Στα Τρίκαλα υπάρχουν αρκετοί ευαισθητοποιημένοι δημότες που στηρίζουν το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» τόσοι που δεν υπάρχουν σε καμιά άλλη πόλη της Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, Δήμος Τρικκαίων, GOODY΄S, ΤΡΙΚΚΗ, ΟΛΥΜΠΟΣ – ΤΥΡΑΣ, Χαλβάς ΜΑΤΗΣ, Μαντείο στην Απόλλωνος, Μεζεδοκαμώματα, Αρτόκοσμος)
Οι στόχοι του «Χρυσοπράσινου φύλλου» είναι:
- να μπορέσουν οι μαθητές/τριές μας να αναπτύξουν περιβαλλοντική ευαισθησία, θετικές στάσειςκαι συμμετοχικές συμπεριφορές στα ζητήματα της προστασίας της οικολογικής ισορροπίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ποιότητας της ζωής.
- να αναπτυχθεί παιδαγωγικός προβληματισμός μεταξύ των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν, ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για τα εκπαιδευτικά προγράμματα των δύο χωρών Ελλάδας – Κύπρου.
- να γίνει ενδυνάμωση των ιστορικών εθνικών και πολιτιστικών δεσμώνπου συνδέουν τους δύο λαούς και να προωθηθεί η φιλία και συνεργασία.
Στην περιβαλλοντική εκπαίδευση δεν τρέχουμε να προλάβουμε την ύλη, αλλά να αναπτύξουμε άλλες δεξιότητες των παιδιών, κριτική σκέψη, υπευθυνότητα, συνεργασία, ομαδικότητα, εμπιστοσύνη, φιλία, δράση. Γιατί ο μαθητής δεν είναι μόνο εγκέφαλος που πρέπει να παραγεμίσουμε, είναι άνθρωπος με σάρκα και οστά, με όραμα και ελπίδα, με αναζητήσεις, με συναισθήματα, με πόνους και αγωνίες. Οι μαθητές/τριες του Περιφερειακού Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου μας μετέφεραν με εικόνες στο όμορφο νησί της Αφροδίτης και εμείς με τις επισκέψεις μας στο Βαρούσι, στο ποτάμι της πόλης μας, τον Ληθαίο, στον Μύλο των Ξωτικών τους ξεναγήσαμε στην όμορφη πόλη μας και στα Μετέωρα. «Πέτρινο Δάσος των Μετεώρων» είναι ο τίτλος του προγράμματος και το πρόγραμμά μας αναφέρεται στη τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας. Η τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου στηρίζεται στο Φυσικό Περιβάλλον, στην Παράδοση και στον Πολιτισμό. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς που ασχοληθήκαμε με τις Εκκλησίες του Βαρουσίου και το Κάστρο της Πόλης μας σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες της Πόλης μας και έχει στόχο να καλύψει τις ανάγκες της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης των μαθητών/μαθητριών μας μέσα από ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.
Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024 οι μαθητές παρακολούθησαν παραδείγματα των Τρικάλων σε ζητήματα κυκλικής οικονομίας που παρουσιάστηκαν στο Δημαρχείο Τρικκαίων. Ο Διευθυντής Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της ΠΑΔΥΘ (Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας) κ. Δημήτρης Γιαννόπουλος – Μηχανικός Περιβάλλοντος, παρουσίασε στους μαθητές και στις μαθήτριες στοιχεία για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, τα νέα έργα και τη συνολική διάσταση της κυκλικής οικονομίας, με έμφαση στη διατροφή. Οι μαθητές/μαθήτριες του σχολείου μας με τους φιλοξενουμένους μαθητές από το Περιφερειακό Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση και ζήτησαν να τοποθετηθούν κάδοι κομποστοποίησης στο 8ο ΓΕΛ Τρικάλων. Στο δημαρχείο παρευρέθηκαν από το 8ο Λύκειο Τρικάλων η Διευθύντρια κ. Μαριάννα Αποστόλου που συντονίζει το πρόγραμμα «Χρυσοπράσινο Φύλλο» με την κ. Ευαγγελή Κλάντζου και οι εκπαιδευτικοί Μαζαράκη Σοφία συντονίστρια του προγράμματος στο Περιφερειακό Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου με τη Δέσποινα Διογένους. Από το 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Τρικάλων παρευρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί Ουρανία Τσιούτσια και Βασιλική Μιχαήλ και από το συνεργαζόμενο Γυμνάσιο της Κύπρου το Γυμνάσιο Νεάπολης Λεμεσού η κ. Γκλόρια Ελπιδοφόρου και η Άντρια Μυριανθοπούλου. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο Αθλητικό Μουσείο Τρικάλων, στο Μουσείο Τσιτσάνη και στις 11:00 υποδεχτήκαμε την Κυπριακή αποστολή στο σχολείο μας με κυπριακά τραγούδια που παρουσιάστηκαν από την υπέροχη χορωδία μας με την καθοδήγηση της κ. Βούλγαρη. Συζητήθηκε η περαιτέρω πορεία των προγραμμάτων και η επόμενη μετακίνηση στην Κύπρο της Ελληνικής αποστολής την Άνοιξη 2025.
Ακολούθησε μάθημα «Τρικαλινή Πίτα» που παρουσίασε η κ. Ασπασία Σαμορέλη στο πλαίσιο του ομίλου του σχολείου μας με τις μαθήτριες του 8ου ΓΕΛ Τρικάλων κατενθουσιασμένες. Η κ. Ασπασία αποδείχτηκε εξαιρετική δασκάλα και με υπομονή και μεράκι έδειξε πως γίνεται μια πίτα, τα υλικά, το ζυμάρι, το στρώσιμο, το ράντισμα. Η τυρόπιτα μετά το ψήσιμο ήταν εξαιρετική και οι μαθήτριες που συμμετείχαν έπλασαν φύλλο με βιωματικό τρόπο. Μέσα από διαδικασίες που αφορούν στη βιωματική και συνεργατική μάθηση οι μαθητές/τριες θα οδηγηθούν στην κατανόηση του εαυτού τους, της ανάπτυξης της προσωπικότητας και της αυτοεκτίμησης. Έτσι οι αυριανοί πολίτες του τόπου μας θα είναι ενεργοί και θα νοιάζονται για την ποιότητα της ζωής.
Την επόμενη μέρα ακολούθησε ξενάγηση στα Μετέωρα, στην Ι.Μ. Ρουσάνου και επίσκεψη στο Κέντρο Ψηφιακής προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων όπου παρακολούθησαν δωρεάν σε τρισδιάστατη προβολή τον σχηματισμό των βράχων των Μετεώρων. Οι μαθητές /τριες με τις συνοδούς καθηγήτριες Αποστόλου Μαριάννα, Πατουλιώτη Μαργαρίτα και Μόρμορη Άντρη γνωρίζουν ότι τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα οφείλονται σε αλόγιστες ανθρώπινες συμπεριφορές. Γι’ αυτό εμείς οι συντονιστές εκπαιδευτικοί τους αισθανόμαστε την ανάγκη να τους δείξουμε άλλους δρόμους όπως: της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού, της αυτενέργειας, της εθελοντικής προσφοράς, της συνυπευθυνότητας. Δεν περιμένουμε μέσα από την περιβαλλοντική εκπαίδευση να γίνουν οι μεγάλες ανατροπές. Θέλουμε όμως οι σημερινοί/ές ενεργοί μαθητές/τριες και αυριανοί ενεργοί πολίτες να μην περάσουν ανυποψίαστοι στον κόσμο των μεγάλων αλλά:
- Να γνωρίσουν ότι τα πάντα γύρω μας είναι αλληλένδετα.
- Να μάθουν ότι μια βιώσιμη κοινότητα ζει σε αρμονία με το περιβάλλον.
- Να αντιληφθούν ότι το αύριο του τόπου μας είναι και δική μας ευθύνη.
- Να αγαπήσουν την ομορφιά που υπάρχει γύρω τους και να την προστατέψουν.
Οι τέσσερις μαθητές / και οι τέσσερις μαθήτριες του 8ου ΓΕΛ Τρικάλων: Γκίκας Χρήστος – Μιχαήλ (Α1), Ζιώγκου Ασημίνα – Μαρία (Α1), Ζωγράφου Μαρία (Α1), Ηλιάδης Δημήτριος (Α1), Ηλιάδης Χαράλαμπος (Α1), Φαλτάκας Αθανάσιος (Α3), Γραβάνη Κωνσταντίνα (Β1), Ζαρκάδα Ευαγγελία (Β1) θα επισκεφτούν την Άνοιξη, από 13 Μάρτη μέχρι 16 Μάρτη 2025, την Λεμεσό, θα γνωρίσουν το Λύκειο του Αποστόλου Λουκά στο Κολόσσι θα φιλοξενηθούν σε μια Κυπριακή οικογένεια και θα συμμετέχουν σε εκδρομές και επισκέψεις σε χώρους με ιστορικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Θα ήθελα να συγχαρώ για άλλη μια φορά τον κ. Γιώργο Φαραγγιτάκη, εμπνευστή αυτού του προγράμματος που έβαλαν τα θεμέλια πριν 31 χρόνια για να ξεκινήσει αυτό το ξεχωριστό πρόγραμμα!!! Και τον υπεύθυνο του δικτύου «Χρυσοπράσινο φύλλο» Σμπαρούλη Θεμιστοκλή.
Για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την επίσκεψη μας στην Κύπρο πάντα μας στήριζαν και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουν τη στήριξη τους, η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης Γαρδικίου και Πύλης, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και η Αντιπεριφερειάρχης Χρύσα Ντιντή, ο Δήμος Τρικκαίων και ιδιαίτερα ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Λάππας και ο Νίκος Μπατατέγας για τη στήριξη του σε αυτή μας την προσπάθεια, και όλους τους φίλους που μας στήριξαν είτε ηθικά, είτε οικονομικά και ευελπιστούμε ότι οι πράξεις αυτές θα αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους συμπολίτες μας. Πολλές ευχαριστίες στην επιχείρηση Goody’s Τρικάλων και στον κ. Λιούτα που πρόθυμα μας ετοίμασε το γεύμα για τους μαθητές/τριες και τις συνοδούς τους. Ευχαριστίες στην Αντιδήμαρχο Καλαμπάκας κ. Μπαντέκα Νάνη για τη δυνατότητα που έδωσε στους/τις μαθητές/τριες της Κύπρου και στους μαθητές/τριες του 8ου ΓΕΛ Τρικάλων και του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Τρικάλων να δουν δωρεάν σε τρισδιάστατη προβολή τον σχηματισμό των βράχων των Μετεώρων, την γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος – Τυράς, και την γαλακτοβιομηχανία Τρίκκη, τις επιχειρήσεις Χαλβάς Μάτης, Μαντείο στην Απόλλωνος, Μεζεδοκαμώματα Μπουλογιώργος Χαλβάς 1και Κάτι και Αρτόκοσμος για τις χορηγίες τους.
Ευχαριστώ τον Υποδιευθυντή του σχολείου μας κ. Σεραφείμ Σαμορέλη για τον καθημερινό αγώνα και τη συμβολή του στη διοίκηση, τους/τις συναδέλφους του Συλλόγου Διδασκόντων που δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό και θα συνεχίζουν να το κάνουν, χωρίς να σκοντάφτουν στη μιζέρια των καιρών μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Ασπασία Σαμορέλη για την προθυμία της να αναλάβει την διαγενεακή μάθηση πίτας καθώς η κάθε γενεά μπορεί να προσφέρει στην άλλη γενεά νέα μορφή γνώσης, από τη γνώση της τεχνολογίας και του μοντέρνου τρόπου ζωής και σκέψης μέχρι τη σοφία της παλιάς λογικής και αντίληψης, τη γνώση του γηραιότερου «πολυμήχανου» ατόμου. Κατά τη γνώμη μου μια τέτοια πρακτική έχει πολλά να προσφέρει, αν δει κάποιος όχι μόνο τον ανθρωπιστικό σκοπό πίσω από αυτή την προσπάθεια, αλλά και το λειτουργικό. Πέραν των εμπειριών που μπορεί κάποιος να αποκτήσει και τη γνώση που αναδομείται και αποδομείται στο κάθε άτομο (συμπεριλαμβανομένων απόψεων, στερεοτύπων και προκαταλήψεων), η προσέγγιση αυτή μπορεί να συμβάλει θετικά σε χώρους εργασίας, στον εκπαιδευτικό χώρο, στην οικογενειακή ζωή και στην κοινωνία γενικότερα.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στους γονείς των μαθητών/τριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την φιλοξενία που παρείχαν στους μαθητές/τριες από την Κύπρο και τους έκαναν να νοιώσουν την ζεστασιά της τρικαλινής φιλοξενίας και πολλές ευχαριστίες στους Κύπριους φιλοξενούμενους που μας χάρισαν λίγη από την αναζωογονητική αύρα της Κύπρου. Τέλος ευχαριστώ όλους τους μαθητές και τις μαθήτριές μας που προσπαθούν και δεν παύουν να κάνουν όνειρα για ένα καλύτερο αύριο. Εύχομαι το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» της δικιάς μας συνεργασίας να συνεχίσει το δρόμο του σ’ ένα πέλαγος Ειρήνης – Αλληλεγγύης & Πολιτισμού που τόσο έχει ανάγκη ο πλανήτης μας για την επιβίωσή του.
Εύχομαι σε όλους Υγεία Χαρές και μια Καλή και Δημιουργική χρονιά!!!
Η διευθύντρια του 8ου ΓΕΛ Τρικάλων και Συντονίστρια του Προγράμματος
Μαριάννα Αποστόλου, ΠΕ05
The post 8ο ΓΕΛ Τρικάλων: Φιλοξενία Μαθητών /Μαθητριών και Συνοδών Καθηγητριών στα Τρίκαλα στο πλαίσιο του «Χρυσοπράσινου Φύλλου» appeared first on trikalaidees.gr | Τρίκαλα ΙΔΕΕΣ.