Η εκδήλωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Σύνταγμα για την προβολή των ΠΟΠ προϊόντων είναι πράγματι μια εξαιρετική πρωτοβουλία για την ανάδειξη των τοπικών θησαυρών της περιοχής. Ωστόσο, είναι απογοητευτικό να μην υπήρχε αντιπροσώπευση από τα Τρίκαλα, δεδομένου ότι η περιοχή έχει τη δυναμική να παράγει εξαιρετικά προϊόντα, τα οποία θα μπορούσαν να αποκτήσουν ΠΟΠ πιστοποίηση.
Ίσως ήρθε η στιγμή να ξεκινήσει ένας συντονισμένος διάλογος με τους τοπικούς συνεταιρισμούς, παραγωγούς και επιχειρηματίες για:
Αναγνώριση Προϊόντων με Δυνατότητα ΠΟΠ: Ποια προϊόντα από την περιοχή μας έχουν τις προϋποθέσεις να χαρακτηριστούν ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη); Πιθανά παραδείγματα μπορεί να είναι τυροκομικά, μέλι, αρωματικά φυτά ή ακόμα και παραδοσιακά γλυκίσματα.
Δημιουργία Στρατηγικής για Πιστοποίηση: Η διαδικασία ΠΟΠ απαιτεί τεκμηρίωση, οργάνωση και συντονισμό. Οι τοπικοί φορείς, σε συνεργασία με επιστήμονες, γεωπόνους και νομικούς, μπορούν να εργαστούν για την πιστοποίηση.
Ενίσχυση της Συνεργασίας: Οι συνεταιρισμοί μπορούν να παίξουν κεντρικό ρόλο, αλλά είναι απαραίτητη η συμμετοχή του Επιμελητηρίου, των Δήμων και της Περιφέρειας για την υποστήριξη αυτών των προσπαθειών.
Επικοινωνιακή Στρατηγική: Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μέσω εκθέσεων, δράσεων γευσιγνωσίας, ακόμη και μέσω ψηφιακών πλατφορμών, μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον καταναλωτών και εμπόρων.
Η απουσία των Τρικάλων από τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να μας κινητοποιήσει για να εξασφαλίσουμε ότι η περιοχή μας θα έχει τη θέση που της αξίζει στο χάρτη των εξαιρετικών ελληνικών προϊόντων.
The post Ώρα να δούμε τα Τρικαλινά προϊόντα στα ΠΟΠ της Θεσσαλίας appeared first on trikalaidees.gr | Τρίκαλα ΙΔΕΕΣ.