Στο προ κρίσης εταιρικό τους μοντέλο επιστρέφουν οι τράπεζες, ανακοινώνοντας την έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης μεταξύ των εταιρειών holding που δημιούργησαν το 2020, βάζοντας υπό την ομπρέλα τους τις τράπεζες.
Οι τράπεζες είχαν προβεί σε συγχωνεύσεις προκειμένου οι ζημιές που θα κατέγραφαν από την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους από τα κόκκινα δάνεια, να μην επιβάρυναν τις τράπεζες, αλλά να μεταφέρονταν στις εταιρείες συμμετοχών. Έτσι, οι τράπεζες δεν θα κατέγραφαν ζημίες και δεν θα ήταν αναγκασμένες να ενεργοποιήσουν τον νόμο Χαρδούβελη για τον αναβαλλόμενο φόρο που θα οδηγούσε στην κρατικοποίησή τους.
Μετά την Alpha Bank, χθες (19.12.2024) και η Eurobank ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας συγχώνευσης της Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. και της Τράπεζας Eurobank A.E. Ως ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού ορίστηκε η 31η Δεκεμβρίου 2024, μετά την οποία όλες οι πράξεις που θα διενεργούνται και θα αφορούν στην Eurobank Holdings θα θεωρούνται ως διενεργηθείσες για λογαριασμό της Τράπεζας.
Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης (την ημέρα καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. της σχετικής εγκριτικής απόφασης της αρμόδιας Αρχής):
- Η Eurobank Holdings θα παύσει να υπάρχει και οι μέτοχοί της θα καταστούν μέτοχοι της Τράπεζας με τα ίδια ποσοστά συμμετοχής και τον ίδιο αριθμό μετοχών, λαμβάνοντας το σύνολο των μετοχών εκδόσεως της Τράπεζας και
- Η Τράπεζα, η οποία θα διατηρήσει την τραπεζική της άδεια, θα υποκατασταθεί ως καθολική διάδοχος στο σύνολο της μεταβιβαζόμενης σε αυτήν περιουσίας (ενεργητικό και παθητικό), όπως αυτή αποτυπώνεται στον ισολογισμό μετασχηματισμού της Eurobank Holdings και διαμορφώνεται μέχρι την ημέρα ολοκλήρωσης της συγχώνευσης.
Σε ανάλογη κίνηση συγχώνευσης της εταιρείας holding και του τραπεζικού ιδρύματος, θα προχωρήσει και η Τράπεζα Πειραιώς. Η Εθνική Τράπεζα δεν είχε προχωρήσει σε αυτόν τον εταιρικό μετασχηματισμό το 2020.
Ο εν λόγω μετασχηματισμός, το λεγόμενο hive – down, βασιζόταν στην απόσχιση δραστηριοτήτων. Ειδικότερα:
Oι τραπεζικές δραστηριότητες του Ομίλου διαχωρίστηκαν (απόσχιση) από τον Όμιλο και μεταβιβάστηκαν σε μια νέα κατά 100% θυγατρική εταιρεία που ήταν η νέα Τράπεζα. Στη νέα Τράπεζα μεταβιβάστηκε η πλειονότητα των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι μη τραπεζικές δραστηριότητες διατηρήθηκαν στη μητρική εταιρεία (“παλαιά Τράπεζα”) του Ομίλου, η οποία μετατράπηκε σε χρηματοδοτική εταιρεία συμμετοχών (holding company), εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εταιρεία συμμετοχών ήλεγχε απευθείας δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονταν με τη στρατηγική για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την παροχή υπηρεσιών προς εταιρείες του Ομίλου και τρίτους.
Η holding εταιρεία ήταν εκείνη που θα διακρατούσε (το 95%) τους τίτλους μειωμένης εξασφάλισης (mezzanine και junior) από τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα μεταβιβάζονταν στον “Ηρακλή”. Η νέα Τράπεζα θα διακρατούσε (το 100%) τους τίτλους υψηλής εξασφάλισης, οι οποίοι είχαν λάβει μηδενική στάθμιση κινδύνου στο ενεργητικό και προσμετρώνταν στα εποπτικά κεφάλαια, καθώς και ένα μικρό ποσοστό των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης (και οι τρεις τράπεζες έχουν ορίσει το ποσοστό αυτό στο 5%).
Με τον μηχανισμό αυτό, οι ζημιές που θα προέκυπταν από τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων που οι τράπεζες θα έβγαζαν από τους ισολογισμούς τους και θα μεταβίβαζαν στον “Ηρακλή”, θα εγγράφονταν στις “παλαιές” τράπεζες και πλέον εταιρείες συμμετοχών. Ειδάλλως, οι ζημιές αυτές θα ανάγκαζαν τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου.
To άρθρο Τράπεζες: Επιστρέφουν στο εταιρικό μοντέλο προ κρίσης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .