Στη Συρία , η πτώση του καθεστώτος Μπασάρ Αλ Άσαντ άνοιξε τις πόρτες της διαβόητης φυλακής Saydnaya , όπου εκτιμάται ότι έως και 50 άνθρωποι εκτελούνταν καθημερινά , σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ του 2017.
Από την έναρξη της εξέγερσης κατά του Μπασάρ Αλ Άσαντ το 2011, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξαφανίστηκαν στο δίκτυο κράτησης της χώρας. Οι οικογένειες από τη Συρία, που απελπίζονται να βρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που αγνοούνται, έχουν αρχίσει να ψάχνουν στα ερείπια της φυλακής, να εξετάζουν λίστες κρατουμένων και να σαρώνουν τους χώρους για κρυμμένα κελιά ή τάφους.
Η φυλακή Saydnaya είναι ένα εκτεταμένο συγκρότημα που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου άγονης γης και περιβάλλεται από συρματοπλέγματα, ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και για δεκαετίες χρησιμοποιήθηκε για να κρατούνται αντίπαλοι του καθεστώτος της οικογένειας Άσαντ.
Με την πρόσφατη ανατροπή του Άσαντ, οι αντάρτες επέτρεψαν την πρόσβαση στη Saydnaya, απελευθερώνοντας κρατούμενους και επιτρέποντας στους αμάχους να αναζητήσουν τους αγνοούμενους. Αυτό το γεγονός άνοιξε ξανά παλιές πληγές για πολλές οικογένειες που εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.
Ο Ammar Al-Bara , ένας δικηγόρος που βοηθά τις οικογένειες στην αναζήτησή τους, έδειξε αρχεία της φυλακής που δείχνουν ότι οι περισσότεροι από τους κρατούμενους «εκτελέστηκαν» ή «πέθαναν από κάποια ασθένεια».
Μεταξύ εκείνων που αναζητούν απαντήσεις είναι ο Sadeq Al-Falaj, ο οποίος αναζητά τον ανιψιό του, Jaber Al-Falaj , ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από μια δεκαετία μετά τη σύλληψή του σε μια φοιτητική κατοικία στη Δαμασκό.
Η στρατιωτική φυλακή Saydnaya είναι σύμβολο της βαρβαρότητας του καθεστώτος Άσαντ, το οποίο έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί βασανιστήρια και μαζική κράτηση σε βιομηχανική κλίμακα. Μια έκθεση του 2014 από διεθνείς εισαγγελείς εγκλημάτων πολέμου βρήκε στοιχεία ότι η κυβέρνηση Άσαντ είχε εκτελέσει περίπου 11.000 κρατούμενους. Ένας Σύριος στρατιωτικός φωτογράφος, γνωστός με την κωδική ονομασία «Caesar», έβγαλε λαθραία χιλιάδες φωτογραφίες που τεκμηριώνουν αυτές τις καταχρήσεις, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία σε δίκες εγκλημάτων πολέμου.
Με τον έλεγχο της πρωτεύουσας πλέον στα χέρια των ανταρτικών ομάδων, οι Σύροι προσπαθούν να συμβιβαστούν με την κακοποίηση πάνω από μισό αιώνα από το αστυνομικό κράτος που διοικούσε η οικογένεια Άσαντ. Στο Νοσοκομείο της Δαμασκού, δεκάδες πτώματα έχουν ανασυρθεί από τις φυλακές μετά την πτώση του Άσαντ και οι οικογένειες αντιμετωπίζουν το επίπονο έργο να εντοπίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ανάμεσα στους νεκρούς.
Η Amira Homsi, κάτοικος Δαμασκού, αναγνώρισε τον γιο της, Mohammed Faiz Abu Shakra, ανάμεσα στα πτώματα χάρη στα τατουάζ που είχε στο στήθος του. Ο Μοχάμεντ, ένας 20χρονος σιδεράς, είχε απαχθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας το 2011. Η μητέρα του εξέφρασε τον πόνο της όταν είδε το σώμα του γιου της που έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτή την πραγματικότητα.
Οι αντάρτες έψαξαν για ενδείξεις ανάμεσα σε σωρούς ρούχων που είχαν αφεθεί πίσω και εξέτασαν κόκκινα σχοινιά που κρέμονταν από έναν τσιμεντένιο τοίχο. Στοιχεία μαζικών απαγχονισμών υπήρχαν, καθώς, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ Το 2017, έως και 50 άτομα εκτελούνταν κάθε μέρα.
«Είδα τον θάνατο με τα μάτια μου»
Σύμφωνα με κρατούμενους της φυλακής που κατάφεραν και επέζησαν από το κολαστήριο της Saydnaya, μίλησαν στο BBC για τα βασανιστήρια που υπέστησαν τα οποία ήταν βάναυσα και άκρως βίαια. Οι κρατούμενοι σιώπησαν όταν άκουσαν φωνές έξω από την πόρτα του κελιού τους. Μια ανδρική φωνή έλεγε: «Είναι κανείς εκεί μέσα;» Αλλά ήταν τόσο φοβισμένοι που δίσταζαν να απαντήσουν.
Με τα χρόνια είχαν μάθει ότι όταν άνοιγε η πόρτα αυτό θα σήμαινε πώς θα ξυλοκοπηθούν, θα βιαστούν και θα τιμωρηθούν με τα πιο αδιανόητα βασανιστήρια. Όταν όμως η πόρτα άνοιξε, δεν οδηγήθηκαν σε κάποια αίθουσα βασανιστηρίων αλλά στην ελευθερία τους. Με την κραυγή «Allahu Akbar (ο Θεός είναι μεγάλος)», οι άνδρες μέσα στο κελί κοίταξαν μέσα από ένα μικρό άνοιγμα στο κέντρο της βαριάς μεταλλικής πόρτας. Είδαν αντάρτες στο διάδρομο της φυλακής αντί για φρουρούς.
«Τότε είπαμε: “Είμαστε εδώ. Ελευθερώστε μας”», αφηγήθηκε ένας από τους κρατούμενους, ο 30χρονος Qasem Sobhi Al-Qabalani. «Όταν ήρθαν και άρχισαν να μας απελευθερώνουν και φώναζαν «όλοι έξω, όλοι έξω», έτρεξα έξω από τη φυλακή, αλλά φοβόμουν τόσο πολύ να κοιτάξω πίσω μου γιατί νόμιζα ότι θα με έβαζαν και πάλι μέσα πίσω», είπε ο 31χρονος Adnan Ahmed Ghnem.
Όλοι αυτοί οι κρατούμενοι δεν γνώριζαν ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ είχε εγκαταλείψει τη χώρα και ότι η κυβέρνησή του είχε πέσει. Αλλά τα νέα μαθεύτηκαν πολύ γρήγορα. «Ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου. Ένιωθα ένα ανεξήγητο συναίσθημα. Σαν κάποιος που μόλις είχε γλιτώσει από βέβαιο θάνατο», τόνισε ο Adnan.
Ο Qasem και ο Adnan είναι μεταξύ των τεσσάρων κρατουμένων που μίλησαν στο BBC και οι οποίοι απελευθερώθηκαν αυτή την εβδομάδα από τη φυλακή. Όλοι έδωσαν παρόμοιες αφηγήσεις για χρόνια κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων από τους φρουρούς, εκτελέσεις συγκρατουμένων τους, διαφθορά από τους υπαλλήλους της φυλακής και εξαναγκαστικές ομολογίες.
Καθημερινά τα βασανιστήρια
Όλοι οι άνθρωποι που φυλακίστηκαν περιέγραψαν ότι τους χτυπούσαν με διάφορα εργαλεία – μεταλλικά ραβδιά, καλώδια, ηλεκτρικά ραβδιά. «Μπήκαν στο δωμάτιο και άρχισαν να μας χτυπούν σε όλο μας το σώμα. Εγώ έμενα ακίνητος, παρακολουθούσα και περίμενα τη σειρά μου», περιέγραψε ο Adnan, ο οποίος συνελήφθη το 2019 με την κατηγορία της απαγωγής και της δολοφονίας ενός στρατιώτη του καθεστώτος.
«Κάθε βράδυ, ευχαριστούσαμε τον Θεό που ήμασταν ακόμα ζωντανοί. Κάθε πρωί, προσευχόμασταν στον Θεό, σε παρακαλώ πάρε τις ψυχές μας για να πεθάνουμε εν ειρήνη».
Ο Adnan και δύο από τους άλλους κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι, είπαν ότι μερικές φορές τους ανάγκαζαν να κάθονται με τα γόνατα προς το μέτωπό τους και ένα λάστιχο οχήματος να περνά από πάνω τους με ένα ραβδί σφηνωμένο στο εσωτερικό του, ώστε να μην μπορούν να κινηθούν, πριν τους επιβληθούν ξυλοδαρμοί.
Ο Qasem λέει ότι δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον κρατούσαν ανάποδα μέσα σε ένα βαρέλι με νερό μέχρι που νόμιζε ότι θα «πνιγόταν και θα πέθαινε». «Είδα το θάνατο με τα ίδια μου τα μάτια», δήλωσε. «Το έκαναν αυτό αν ξυπνούσαμε τη νύχτα ή αν μιλούσαμε με δυνατή φωνή ή αν είχαμε πρόβλημα με κάποιον από τους άλλους κρατούμενους».
Δύο από τους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν αυτή την εβδομάδα και ένας άλλος πρώην κρατούμενος περιγράφουν ότι έγιναν μάρτυρες σεξουαλικών επιθέσεων από τους φύλακες, οι οποίοι, όπως λένε, βίαζαν τους κρατούμενους με ραβδιά.
Σε ένα νοσοκομείο στο κέντρο της Δαμασκού, ο 43χρονος Imad Jamal, φαινόταν να μην αντέχει τον πόνο από τα τραύματά του, σε κάθε άγγιγμα της μητέρα του που τον φρόντιζε στο κρεβάτι του. Όταν του ζητήθηκε να περιγράψει τα όσα έζησε στη φυλακή, χαμογέλασε και απάντησε αργά στα αγγλικά: «Δεν υπήρχε φαγητό, ούτε ύπνος. Χτυπήματα με μπαστούνι. Ήμουν συνέχεια άρρωστος. Τίποτα δεν ήταν φυσιολογικό». Συνελήφθη το 2021 στο πλαίσιο μιας «πολιτικής σύλληψης», όπως τη χαρακτήρισε, λόγω της περιοχής από την οποία κατάγεται.
Αλλά για τον Imad, το πιο δύσκολο πράγμα στη ζωή στη φυλακή ήταν το κρύο. «Ακόμη και ο τοίχος ήταν κρύος. Ήμουν ένα πτώμα που απλώς ανέπνεε». Στη φυλακή υπήρχαν λιγοστά πράγματα που έδιναν λίγη χαρά στους κρατούμενους, αλλά τρεις από εκείνους είπαν πως οτιδήποτε θετικό αντιμετωπιζόταν στη συνέχεια με τιμωρία.
«Κάθε φορά που κάναμε ντους, κάθε φορά που είχαμε επισκέπτη, κάθε φορά που βγαίναμε στον ήλιο, κάθε φορά που βγαίναμε από την πόρτα του κελιού τιμωρούμασταν», είπε άλλος κρατούμενος, ο 30χρονος Rakan Mohammed Al Saed, ο οποίος κρατήθηκε το 2020 με κατηγορίες για δολοφονίες και απαγωγές από την προηγούμενη θητεία του στον ανταρτικό Ελεύθερο Συριακό Στρατό, αλλά δεν είχε δικαστεί ποτέ.
Οι φρουροί έμπαιναν μέσα και φώναζαν ονόματα ανθρώπων που τους οδηγούσαν μακριά και δεν τους ξανάβλεπαν ποτέ. «Οι άνθρωποι δεν εκτελούνταν μπροστά μας. Κάθε φορά που φώναζαν ονόματα στις 12 π.μ., ξέραμε ότι αυτοί οι άνθρωποι επρόκειτο να εκτελεστούν», είπε ο Adnan.
Για τον Adnan η πείνα ήταν ακόμη πιο δύσκολη από τους ξυλοδαρμούς: «Πήγαινα για ύπνο και ξυπνούσα πεινασμένος». «Υπήρχε μια τιμωρία που εφαρμόζονταν κάθε μήνα, όπου τη μια μέρα μας έδιναν μια φέτα ψωμί, την επόμενη μέρα μισή φέτα, μέχρι που έγινε ένα μικρό ψίχουλο. Μετά δεν υπήρχε τίποτα. Δεν παίρναμε καθόλου ψωμί».
Οι άνδρες είπαν ότι η συμπεριφορά των φρουρών είχε ως στόχο τόσο τον εξευτελισμό όσο και τον πόνο. Όλοι είπαν πως έχασαν παρά πολλά κιλά στη φυλακή λόγω έλλειψης φαγητού. «Το μεγαλύτερο όνειρό μου ήταν να τρώω και να είμαι χορτάτος», δήλωσε ο Qasem.
Οικογένειες κρατουμένων αναγκάζονταν να δωροδοκούν τους φρουρούς προκειμένου να επισκέπτονται τους αγαπημένους τους. Κάποιοι ήταν τόσο αδύναμοι ακόμη και να περπατήσουν, που τους μετέφεραν με αναπηρικά καροτσάκια. Παράλληλα, οι ασθένειες ήταν θανατηφόρες, με κύρια την φυματίωση που «θέρισε» πολλούς από τους κρατούμενους.
«Ο Άσαντ έπεσε»
Αυτές οι μαρτυρίες δίνουν την εικόνα ενός τόπου χωρίς ελπίδα αλλά με πολύ πόνο. Οι κρατούμενοι πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στη σιωπή, χωρίς καμία πρόσβαση στον έξω κόσμο, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν γνώριζαν τίποτα για την ταχεία προέλαση της ισλαμιστικής αντάρτικης ομάδας Hayat Tahrir al-Sham (HTS) στη Συρία μέχρι που απελευθερώθηκαν.
Ο Qasem είπε ότι άκουγαν κάτι σαν ελικόπτερο να απογειώνεται από το χώρο του νοσοκομείου πριν από τις φωνές των ανταρτών στους διαδρόμους. Αλλά στο κελί δεν υπήρχαν παράθυρα και δεν μπορούσαν να δουν τίποτα. «Τρέξαμε έξω από τη φυλακή. Τρέξαμε και από το φόβο», λέει ο Rakan, με το μυαλό του στα μικρά παιδιά και τη γυναίκα του. «Κάποια στιγμή μέσα στο χάος με χτύπησε ένα αυτοκίνητο. Αλλά δεν με πείραξε. Σηκώθηκα και συνέχισα να τρέχω. Δεν θα επιστρέψω ποτέ στην Saydnaya».
Έτρεξε σε μια πόλη που ονομάζεται Tal Mneen. Τους είπε μια γυναίκα που προμήθευε τους απελευθερωμένους κρατούμενους με φαγητό, χρήματα και ρούχα: «Ο Άσαντ έπεσε». Είχε φτάσει στη γενέτειρά του, όπου ακούγονταν πανηγυρικοί πυροβολισμοί και με δάκρυα στα μάτια τον περίμενε η οικογένειά του για να τον σφίξει στην αγκαλιά της. «Είναι σαν να ξαναγεννήθηκα. Δεν μπορώ να σας το περιγράψω», λέει.
Ο Adnan είπε ότι φεύγοντας δεν μπορούσε να κοιτάξει πίσω στη φυλακή, καθώς έτρεχε κλαίγοντας προς τη Δαμασκό: «Απλά συνέχισα να τρέχω. Δεν μπορώ να το περιγράψω. Απλά κατευθύνθηκα προς τη Δαμασκό. Οι άνθρωποι μας έπαιρναν από το δρόμο με τα αυτοκίνητά τους. Τώρα φοβάμαι κάθε βράδυ όταν πέφτω για ύπνο ότι θα ξυπνήσω στη φυλακή και θα διαπιστώσω ότι όλα ήταν ένα όνειρο».
«Εκτέλεσε, εκτελέστηκε, πέθανε από ασθένεια», ήταν οι λέξεις που εμφανίστηκαν στις λίστες των φυλακών. Η φυλακή Saydnaya που περιγράφεται ως ένα από τα πιο διαβόητα στη Συρία , άνοιξε πρόσφατα για το κοινό. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της, πολίτες, στρατιώτες πολιτοφυλακής, δικηγόροι και μια ομάδα διάσωσης Türkiye ερεύνησαν την εγκατάσταση.
Το 2022, περίπου 100.000 Σύριοι καταγράφηκαν αγνοούμενοι και ακόμη περισσότεροι νεκροί, γεγονός που έχει επισημανθεί από δυτικές κυβερνήσεις, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιζώντες ως μέρος μιας πολιτικής μαζικών κρατήσεων και βασανιστηρίων βιομηχανικής κλίμακας από το καθεστώς στη Συρία. Αυτό το φαινόμενο χρονολογείται από τη λαϊκή εξέγερση του 2011, η οποία καταπνίγηκε σφοδρά με στρατιωτική υποστήριξη. Όταν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατευθύνθηκαν πρόσφατα προς την πρωτεύουσα, ο Άσαντ κατέφυγε στη Ρωσία.
Πηγή φωτο: Associated Press
To άρθρο Συρία: Η φυλακή κολαστήριο με τους χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους – «Ήμουν ένα πτώμα που απλώς ανέπνεε» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .