Σε μία νέα θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο κατά την οποία δεν θα διαταραχθούν αλλά θα ενισχυθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, προσβλέπει η Αθήνα.
«Οι βάσεις είναι στέρεες και ισχυρές» δηλώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι η επιστροφή του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα στον Λευκό Οίκο δεν θα επηρεάσει την στρατηγική σχέση των δύο χωρών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως 47ου Προέδρου των ΗΠΑ, έσπευσε να του ευχηθεί με μία ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, στην οποία επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι δεσμευμένη στην ισχυρή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και προσβλέπει στη συνεργασία με τις ΗΠΑ για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της κοινής ευημερίας.
Η ανάγνωση της Αθήνας
Πηγές της κυβέρνησης υπενθύμιζαν με έμφαση ότι στην πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ είχαν μπει οι βάσεις για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, ενώ παράλληλα είχε αποκλειστεί η Τουρκία από την προμήθεια των F-35.
«Οι ΗΠΑ είχαν αποδείξει έμπρακτα ότι επενδύουν στην Ελλάδα και την αναγνωρίζουν αξιόπιστο εταίρο και πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Ο ρόλος της στενής σχέσης Ελλάδας – Ισραήλ
Διπλωματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους και τη στρατηγική σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ, κάτι που, όπως λένε, «αναβαθμίζει τη χώρα μας έναντι της Τουρκίας».
Επιπλέον δε, τόνιζαν και τη σημασία της ένταξης της Ελλάδας Αθήνα στο 10ετές σχέδιο αγορών αμυντικού εξοπλισμού, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ.
Σε εγρήγορση η Ευρώπη
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Ελλάδα, όπως και όλη η Ευρώπη, είναι σε εγρήγορση, περιμένοντας να δουν στην πράξη την πολιτική που θα εφαρμόσει στη δεύτερη θητεία του.
Οι εξαγγελίες για δασμούς σε προϊόντα της ΕΕ προκαλούν «πονοκέφαλο», καθώς σε αυτή την περίπτωση οι αναταράξεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες, έτσι και στη δική μας, είναι δεδομένες.
Αυτό το ενδεχόμενο έχει απασχολήσει ήδη τους Ευρωπαίους ηγέτες, με την ελληνική κυβέρνηση να εκτιμά πως η νέα κατάσταση στην Αμερική είναι ίσως η ευκαιρία να συζητήσει πιο σοβαρά η Ευρώπη την ανάγκη της στρατηγικής αυτονομίας της.
Η πρόταση Μητσοτάκη για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο podcast «Table Τoday», επανέφερε την πρόταση του για ενιαία αμυντική πολιτική μέσω της δημιουργίας ενός Ταμείου Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσει τις ανάγκες των κρατών μελών.
«Πρέπει να δούμε τι έχουμε κάνει και να σκεφτούμε την επόμενη μέρα. Η άμυνα, η οποία αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για όλους μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις αυξημένες αμυντικές μας δαπάνες μόνο από τους εθνικούς προϋπολογισμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Προβληματισμός υπάρχει και για την απομάκρυνση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).
To άρθρο Ντόναλντ Τραμπ: Οι εκτιμήσεις της Αθήνας για τη νέα θητεία στον Λευκό Οίκο και τα «αγκάθια» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .