Ελληνική-οικονομία:-Χρονιά-κλιμάκωσης-της-«μάχης»-κατά-της-φοροδιαφυγής-το-2025
Οικονομία

Ελληνική οικονομία: Χρονιά κλιμάκωσης της «μάχης» κατά της φοροδιαφυγής το 2025

Ελληνική οικονομία: Χρονιά κλιμάκωσης της «μάχης» κατά της φοροδιαφυγής το 2025

Όλος ο κόσμος έχει βάλει τα γιορτινά του γιορτάζοντας την πρωτοχρονιά του 2025, αλλά η επιχείρηση πάταξης της φοροδιαφυγής δεν «πάει διακοπές», καθώς η πορεία της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία της.

Γι’ αυτό και στο υπουργείο Οικονομικών σκοπεύουν να βγουν γρήγορα από το κλίμα των ημερών για να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδια τους για παραπέρα μείωση της φοροδιαφυγής που θα εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα για την ελληνική οικονομία και θα θέσει τις βάσεις για τη συνέχιση της επίτευξης ισχυρών πρωτογενών πλεονασμάτων και ρυθμών ανάπτυξης.

Μάλιστα, μετά και από την εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων των Βρυξελλών το συγκεκριμένο καθήκον θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για την οποιαδήποτε έξτρα παρέμβαση σε επίπεδο νέων μειώσεων φόρων και βαρών για τους Έλληνες φορολογούμενους.

Φυσικά, η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν εγκαινιάζεται τώρα καθώς ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει σειρά μεταρρυθμίσεων και αλλαγών του φορολογικού πλαισίου αλλά και της καθημερινότητας των συναλλαγών των πολιτών, με προεξάρχουσες τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, την επέκταση του IRIS κ.α. Δίπλα σε αυτά, μια σειρά από ψηφιακά εργαλεία έχουν τεθεί σε εφαρμογή, κατά βάση πιλοτική, και το 2025 είναι η χρονιά που θα πάρουν για τα καλά «μπρος»…

Το 2025 είναι σημαντική χρονιά και για άλλον έναν λόγο: Ο στόχος για τα φορολογικά έσοδα όχι μόνο αναμένεται να επιτευχθεί αλλά και να υπερκαλυφθεί, ανοίγοντας ακόμα ευρύτερο δημοσιονομικό χώρο στην κυβέρνηση για επιπλέον παρεμβάσεις. Στο παραπάνω συνηγορούν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού των προηγούμενων μηνών τα οποία δείχνουν μία αυξανόμενη υπεραπόδοση στα φορολογικά έσοδα, ενώ τα πράγματα για το 2025 είναι ακόμα πιο ευνοϊκά.

Ο λόγος για αυτό είναι πως πλήθος μέτρων κατά της φοροδιαφυγής μπήκαν σε εφαρμογή την άνοιξη του 2024 και συγκεκριμένα τον Μάιο, ενώ το 2025 θα είναι σε ισχύ για ολόκληρο τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ο κυβερνητικός στόχος για επιπλέον έσοδα 2,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2027, όπως καταμαρτυρούν και πρόσφατες εκθέσεις από επίσημους φορείς όπως το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, μπορεί να έρθουν πολύ νωρίτερα, ίσως ακόμα και μέχρι το τέλος του 2025.

Ποια «όπλα» κατά της φοροδιαφυγής θα χρησιμοποιηθούν μέσα στο 2025

Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν πρόσφατα αναγνώρισε τη σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα που πρέπει να διανυθεί, καθώς όπως επεσήμανε σε πρόσφατη συνέντευξή του και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, τα ελληνικά ποσοστό παραμένουν από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, το οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί να επαναπαυτεί στις «δάφνες» των όσων έχει πετύχει έως τώρα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά να εντείνει τις προσπάθειες της και στο νέο έτος.

Οι παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών, έχουν ήδη εξαγγελθεί και ξεκινούν μάλιστα άμεσα:

  • Από σήμερα, 1η Ιανουαρίου 2025, ξεκινά η καθολική εφαρμογή των δηλώσεων εσόδων – εξόδων στο MyDATA, γεγονός που θα οδηγήσει και τον μηδενισμό στο επιτρεπτό όριο αποκλίσεων μεταξύ των στοιχείων. Από την μερική εφαρμογή του, μέχρι στιγμής, η ελληνική οικονομία εισέπραξε πέραν των 800 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει πως αναμένονται ακόμα περισσότερα έσοδα από την αρχή του έτους.
  • Μέσα στον Ιανουάριο ξεκινά και το ψηφιακό πελατολόγιο για συγκεκριμένους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών (συνεργεία, πλυντήρια αυτοκινήτων, φανοποιεία κλπ.). Το εν λόγω εργαλείο ουσιαστικά αποτελεί ένα ψηφιακό βιβλίο που θα καταγράφονται οι πελάτες και οι συναλλαγές τους με τους επαγγελματίες, και θα παρακολουθούνται real time από την ΑΑΔΕ.
  • Κατά τον ίδιο μήνα, αν και με μικρή καθυστέρηση, ξεκινά και η υποχρεωτική εφαρμογή του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής, το οποίο έως τώρα λειτουργούσε πιλοτικά. Στο νέο πλαίσιο οι επιχειρήσεις να εκδίδουν ηλεκτρονικά τα δελτία διακίνησης των εμπορευμάτων και θα διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στο myDATA. Με την παρακολούθηση της κίνησής τους από την ΑΑΔΕ, δεν θα μένουν περιθώρια για να υπάρξει απόκρυψη αποστολών προϊόντων και έτσι εσόδων.
  • Το καλοκαίρι του 2025 αναμένεται η καθολική εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου. Μέχρι στιγμής, με την μερική εφαρμογή του, χιλιάδες επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν και αναμένεται η επίσημη έγκριση της Κομισιόν, ούτως ώστε να μπει σε πλήρη λειτουργία στο β’ εξάμηνο του 2025.

To άρθρο Ελληνική οικονομία: Χρονιά κλιμάκωσης της «μάχης» κατά της φοροδιαφυγής το 2025 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related posts

ΗΠΑ: Ομαδική μήνυση τραπεζών της Wall Street κατά της Fed για τα stress test

admin

Τα 21 δισ. ευρώ προσέγγισαν τα τουριστικά έσοδα το δεκάμηνο του 2024

admin

Wall Street: Μια «ανάσα» πριν το τέλος της χρονιάς απώλειες 650 μονάδων για τον Dow Jones

admin

Leave a Comment