Συμμετοχή-του-3ου-ΓΕΛ-Τρικάλων-«Οδυσσέας-Ελύτης»-στο-9ο-Ευρωπαϊκό-Μαθητικό-Συνέδριο-στο-Μόναχο
Τοπικά

Συμμετοχή του 3ου ΓΕΛ Τρικάλων «Οδυσσέας Ελύτης» στο 9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στο Μόναχο

Το 3ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων «Οδυσσέας Ελύτης» πήρε μέρος για δεύτερη συνεχή χρονιά στο 9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο που διεξήχθη στο Μόναχο από 25 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2024 με θέμα: «Η Γερμανία των Ελλήνων – Η Ελλάδα των Γερμανών. Η κλασική Ελλάδα και η επίδρασή της στον γερμανόφωνο πολιτισμό».

Περισσότερα από 210 σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας και περισσότεροι από 3500 μαθητές συμμετείχαν και φέτος στο εν λόγω συνέδριο και αυτό γιατί τα Ευρωπαϊκά Μαθητικά Συνέδρια είναι πολύ περισσότερο από απλές μαθητικές συναντήσεις. Κάθε συνέδριο είναι ένα μοναδικό ταξίδι γνώσης, ανακάλυψης και αυτοβελτίωσης. Είναι ένας τόπος συνάντησης ιδεών, ο οποίος ενθαρρύνει τους μαθητές/τις μαθήτριες να εκφραστούν δημόσια, να υπερασπιστούν τις απόψεις τους και να σεβαστούν τις ιδέες των άλλων. Πάνω απ’ όλα, είναι ένα εργαστήριο προσωπικής εξέλιξης που τους βοηθάει να οικοδομήσουν την αυτοπεποίθησή τους, επιβεβαιώνοντας ότι οι ιδέες τους έχουν αξία και ότι η συμβολή τους μπορεί να επηρεάσει θετικά τους γύρω τους.

Μέσα από την εμβάθυνση σε ζητήματα που σχετίζονται με την ιστορία, τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό μαθαίνουν να αναζητούν τις ρίζες της σύγχρονης σκέψης και αρχίζουν να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως μέλη μιας ζωντανής πνευματικής κοινότητας, γιατί αυτό έχουν πετύχει να είναι τα Ευρωπαϊκά Συνέδρια.

Οι μαθητές του σχολείου μας παρουσίασαν εργασία με θέμα «Η έλευση του Όθωνα και η ανακήρυξη της Αθήνας σε πρωτεύουσα του Ελληνικού Βασιλείου, ορόσημο για τη μαζική εγκατάσταση «ξένων» στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η εργασία μας ασχολήθηκε με τις διεργασίες που οδήγησαν στην επιλογή της Αθήνας ως πρωτεύουσας του Ελληνικού κράτους, τις παρεμβάσεις που έγιναν σχετικά με την οργάνωση της δημόσιας εκπαίδευσης στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος καθώς και το αρχιτεκτονικό έργο του Τσίλλερ, το οποίο άλλαξε την οικιστική φυσιογνωμία του ελληνικού αστικού χώρου στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η εμπειρία όλων μας στη σκηνή του ιδρύματος της ελληνικής ομογένειας Παλλάδιον ήταν μοναδική. Μια πανέμορφη αίθουσα με άριστη ακουστική, επέτρεψε σε όλους – συμμετέχοντες και θεατές – να απολαύσουν την εμπειρία της παρουσίασης και παρακολούθησης αντίστοιχα χαρίζοντας αξέχαστες αναμνήσεις. Για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας αποτέλεσε ίσως την πρώτη απόπειρα παρουσίασης μπροστά σε κοινό, γεγονός που τους προετοιμάζει για ανάλογες μελλοντικές προσπάθειες. Η συνεισφορά όλων σε αυτή την παρουσίαση καθώς και στην ξενάγηση του Μονάχου και των άλλων πόλεων που επισκεφτήκαμε (Σάλτσμπουργκ, Βιέννη) δημιουργούν μια ισχυρή παρακαταθήκη κοινωνικών και ταξιδιωτικών εμπειριών στα παιδιά μας, απαραίτητη για τη μελλοντική τους εξέλιξη. Ήρθαν σε επαφή με αναπτυγμένες κοινωνίες που τις διακρίνει η τάξη, η οργάνωση και ο σεβασμός στο περιβάλλον και αντιλήφθηκαν την αξία αυτών των καταστάσεων.

Φυσικά, η επαφή μεταξύ των παιδιών και των εκπαιδευτικών έξω από το περιοριστικό και τυπικό περιβάλλον του σχολείου και των μαθημάτων, επέτρεψε τη δημιουργία ισχυρότερων δεσμών μεταξύ τους και ενδυνάμωσε τη σχέση τους.

Αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που επικρατούσε όπου κι αν πήγαμε. Διακριτικά και καλαίσθητα στολίδια, χριστουγεννιάτικες αγορές γεμάτες κόσμο με χαρούμενη διάθεση, χορωδίες που τραγουδούσαν κλασικές μελωδίες των ημερών, όλα πιο όμορφα τις νυχτερινές ώρες – που ήταν πολλές διότι νύχτωνε νωρίς – φωτισμένα από τα λευκά φωτάκια σε πλατείες, δρόμους, βιτρίνες, προσόψεις κτηρίων. Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή να επισκεφτεί κανείς αυτά τα μέρη. Με σύμμαχο τον ήπιο καιρό απολαύσαμε κάθε στιγμή στη Marienplatz, τον Αγγλικό Κήπο, το Μουσείο της BMW, το Γερμανικό Μουσείο (Επιστήμης και Τεχνολογίας), την St.Peterskirche, την Allianz Arena και άλλα αξιοθέατα του Μονάχου καθώς και το γραφικό Salzburg αλλά και την αριστοκρατική Βιέννη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας είχαμε μία ευτυχή συνάντηση στην πόλη με τον γνωστό δημοσιογράφο Κώστα Αργυρούση, ο οποίος έκανε ένα σύντομο ρεπορτάζ και φωτογραφήθηκε μαζί μας.

Τους 45 μαθητές και μαθήτριες της Α’ και Β’ τάξης συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Σαρκατζή Βασιλική (διευθύντρια), Βαργιάμη Δήμητρα, Σαμαρά Ευθυμία και Σαμαρά Μαρία.

ΓΙΑ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ 9ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ   3ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΓΙΑ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ 9ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ   3ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΓΙΑ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ 9ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ   3ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΓΙΑ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ 9ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ   3ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

The post Συμμετοχή του 3ου ΓΕΛ Τρικάλων «Οδυσσέας Ελύτης» στο 9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στο Μόναχο appeared first on TrikalaNews.

Related posts

Το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ α Λάγκο: Η εντυπωσιακή Μελάνια και ο Έλον Μασκ με τον μικρότερο γιο του

AL

Τέμπη: Τσακίζει κόκκαλα το τραγούδι που έγραψε για την αδικοχαμένη Φραντσέσκα Μπέζα ο πατέρας της (βίντεο)

AL

Χριστουγεννιάτικη γιορτή με αγάπη και δημιουργικότητα στον Παιδικό Σταθμό Μεγαλοχωρίου

AL

Leave a Comment