Στο-Κάιρο-ο-Μητσοτάκης:-Οι-κινήσεις-της-Αθήνας-στην-επιδίωξη-της-Άγκυρας-για-συμφωνία-ΑΟΖ-με-Συρία
Πολιτική

Στο Κάιρο ο Μητσοτάκης: Οι κινήσεις της Αθήνας στην επιδίωξη της Άγκυρας για συμφωνία ΑΟΖ με Συρία

Στο Κάιρο ο Μητσοτάκης: Οι κινήσεις της Αθήνας στην επιδίωξη της Άγκυρας για συμφωνία ΑΟΖ με Συρία

Με στοχευμένες κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα επιχειρεί η Αθήνα να ενισχύσει τη θέση της απέναντι στην πρόθεση της Τουρκίας να υπογράψει συμφωνία με το νέο καθεστώς Αλ-Γκολάνι στη Συρία για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα (08.01.2025) στο Κάιρο για τη 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Μητσοτάκης, Χριστοδουλίδης και Αλ Σίσι αναμένεται να εστιάσουν στη συνάντησή τους στο Κάιρο στην επιχειρούμενη προσπάθεια του Ρ. Τ. Ερντογάν για τη σύναψη τουρκοσυριακής συμφωνίας για καθορισμό ΑΟΖ, στα πρότυπα του παράνομου τουρκολιβικού συμφώνου.

Κίνηση με την οποία η Άγκυρα επιδιώκει να αμφισβητήσει την ΑΟΖ της Κύπρου – άρα κυριαρχικά δικαιώματα της Μεγαλονήσου – και να επεκτείνει τη δική της κυριαρχία ανατολικά του νησιού, με στόχο να ενισχύσει το έωλο και αναθεωρητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Το μήνυμα Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη και Αλ Σίσι στον Ερντογάν

Οι τρεις χώρες από το Κάιρο θα εκπέμψουν μήνυμα ενίσχυσης της στενής, στρατηγικής τους συνεργασίας, και θα στείλουν το μήνυμα ότι συγκροτούν… «άξονα σταθερότητας» σε μια περίοδο ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή και εν μέσω κρίσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Ο στενός στρατηγικός δεσμός Ελλάδας – Αιγύπτου είναι… «χαστούκι» για την Τουρκία, η οποία… «ονειρεύεται» να συνάψει συμφωνία για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και με το Κάιρο, όπως έχει δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει συνάψει ήδη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, κατοχυρώνοντας συμφέροντα της.

Ενεργειακό «μέτωπο» με Αίγυπτο

Στο τραπέζι της Τριμερούς σήμερα στο Κάιρο και οι κινήσεις γενικότερα της Άγκυρας που διεκδικεί διευρυμένο ρόλο στη Μέση Ανατολή, τα ενεργειακά και το μεταναστευτικό.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τους Προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου θα δώσουν έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας, τομέας στον οποίο κυριαρχεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου GREGY Interconnector, το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου με την Ευρώπη.

Κι αυτό, τη στιγμή που η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική της ρητορική, με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ να δηλώνει ότι η Άγκυρα δεν θα αφήσει «ούτε ένα μέρος ανεξερεύνητο στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και στη Γαλάζια Πατρίδα».

Κατ΄ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι.

Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, πριν από την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου, θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Η τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2024, στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης Ε.Ε. – Αιγύπτου, για την οποία η Ελλάδα πρωτοστάτησε τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καΐρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη συνεργασίας της Αιγύπτου, ώστε να µην ανοίξει ένας νέος µεταναστευτικός διάδροµος από τη Λιβύη προς την Κρήτη.

Το μήνυμα της Αθήνας στον Αλ – Γκολάνι

Στο τραπέζι της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής σήμερα στο Κάιρο και η γενικότερη κατάσταση στη Συρία υπό το νέο καθεστώς του Αλ – Γκολάνι.

Ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων και θα εκπέμψει το μήνυμα ότι η νέα ηγεσία της Συρίας πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προστατεύεται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.

«Μέτωπο» της Αθήνας και με τη Σαουδική Αραβία

Η δεύτερη κίνηση – «ματ» της Αθήνας στη διπλωματική σκακιέρα είναι η ενίσχυση των δεσμών με τη Σαουδική Αραβία, χώρα – «κλειδί» στην εύφλεκτη περιοχή.

Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στην αρχαία αραβική πόλη-όαση Αλ-Ούλα, στην επαρχία Μαδίνα, για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας.

Η Αθήνα ποντάρει πολλά στον άξονα με τη πανίσχυρη οικονομικά αραβική χώρα, η οποία διαθέτει σημαντική επιρροή στη Συρία και διεκδικεί ηγετικό χώρο έναντι της Τουρκίας στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

Η Ελλάδα έχει στενή σχέση με Σαουδική Αραβία, στην οποία μάλιστα, έχει δανείσει το αντιεροπορικό – αντιπυραυλικό σύστημα Patriot, αποστέλλοντας και έμπειρα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας μας (πιλότους, τεχνικούς κ.α.) στη χώρα, για να προστατεύει τις πετρελαιοπηγές της από τις πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με το Ισραήλ, σταθερό στρατηγικό της σύμμαχο.

To άρθρο Στο Κάιρο ο Μητσοτάκης: Οι κινήσεις της Αθήνας στην επιδίωξη της Άγκυρας για συμφωνία ΑΟΖ με Συρία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related posts

Η πρώτη ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 2025: Ευχήθηκε «καλή χρονιά» με μία οικογενειακή φωτογραφία

admin

Κώστας Σημίτης: Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού

admin

Κώστας Σημίτης: Η δύσκολη σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, η μάχη με τον Άκη Τσοχατζόπουλο για την ηγεσία και το τέλος του ΠΑΣΟΚ

admin

Leave a Comment