Παρουσίαση-της-Εθνικής-Στρατηγικής-Προστασίας-των-Ανηλίκων-από-τον-Εθισμό-στο-Διαδίκτυο
Τοπικά

Παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο

Με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάστηκε σήμερα από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου η Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο σε ειδική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος» του Ωδείου Αθηνών.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων Βάσω Αρτινοπούλου παρουσίασε στοιχεία για τον εθισμό στο διαδίκτυο. Ακολούθησε σε πάνελ συζήτηση ειδικών σχετικά με τη διαχείριση και την αντιμετώπιση του φαινομένου και σύντομη παρουσίαση των σχετικών δράσεων των Υπουργείων Υγείας, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας από την πολιτική ηγεσία τους. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρωθυπουργός συζήτησε με μαθήτρια 16 ετών για την οπτική των συνομήλικων της ως προς τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Αναλύοντας την Εθνική Στρατηγική, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου εξήγησε τη λειτουργία της πλατφόρμας parco.gov.gr που είναι διαθέσιμη από το μεσημέρι της Δευτέρας και περιλαμβάνει βασικές οδηγίες για τη ρύθμιση του γονικού ελέγχου στις κινητές συσκευές των παιδιών, είτε τρέχουν σε iOS είτε σε Android.

Ακόμη, ανακοίνωσε το Kids Wallet, την εφαρμογή που θα τεθεί σε λειτουργία την ερχόμενη άνοιξη, μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα επιβεβαίωσης της ηλικίας του χρήστη. Στόχος είναι το Kids Wallet να αποτελέσει το μέσο επιβεβαίωσης της ηλικίας σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, το Kids Wallet θα έχει προεγκατεστημένες λειτουργίες γονικού ελέγχου. Συγκεκριμένα, προκειμένου η προστασία των ανηλίκων να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει:

  1. Το Kids Wallet να εγκατασταθεί στις συσκευές που χρησιμοποιούν τα παιδιά
  2. Να το ενεργοποιήσουν οι γονείς, χωρίς τη βοήθεια των οποίων κανένα μέτρο δεν μπορεί να επιτύχει
  3. Οι πλατφόρμες ψηφιακού περιεχομένου να ενεργοποιήσουν λειτουργίες πιστοποίησης ηλικίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε «Για την αντιμετώπιση του εθισμού των ανηλίκων στο διαδίκτυο επιλέγουμε την οδό του διαλόγου με τους γονείς, τους καθηγητές, τα παιδιά. Η απαγόρευση δεν είναι λύση και ερχόμαστε εμείς ως κράτος να παρέμβουμε, καθώς η τεχνολογία βάζει νέους όρους στη ζωή μας. Ερχόμαστε να σταθούμε δίπλα σε γονείς και παιδιά, δίνοντάς τους τα σωστά εργαλεία έτσι ώστε να αξιοποιούμε τα οφέλη της τεχνολογίας ενώ ταυτόχρονα προστατευόμαστε από τους κινδύνους της. Η επιτυχία προϋποθέτει ότι οι γονείς θα ασχοληθούν προσωπικά με ζητήματα εθισμού στο διαδίκτυο. Ως κράτος και ως χώρα προτείνουμε λύσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, όπως έχει ήδη κάνει ο Πρωθυπουργός και μεταδίδουμε το μήνυμα ότι η ζωή είναι εκεί έξω!».

«Στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, έχουμε ήδη φέρει στον δημόσιο διάλογο την αξία που έχει η συμβουλευτική γονέων Η εφαρμογή της συμβουλευτικής είναι και στις άμεσες δικές μας προτεραιότητες, στο πλαίσιο της υποστηρικτικής, αλλά και της προληπτικής δράσης που οφείλουν να έχουν οι κοινωνικές μας υπηρεσίες. Η συμβουλευτική γονέων έχει έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει. Οι γονείς χρειάζονται εργαλεία για να κατανοούν όχι μόνο πώς να θέτουν όρια στη χρήση του διαδικτύου, αλλά και πώς να αναπτύσσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους», τόνισε χαρακτηριστική η Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Χάρτη Ψηφιακών Δικαιωμάτων των Παιδιών, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι ο δρόμος που θα φέρει τα παιδιά μας στο επίκεντρο ενός ασφαλούς ψηφιακού κόσμου. Πρόκειται για μια σειρά δικαιωμάτων που αφορούν την προστασία της ιδιωτικότητας και της αποτροπής στοχοποίησης, την πρόσβαση σε εξατομικευμένο περιεχόμενο που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού αλλά και σε πλατφόρμες που σχεδιάζονται με γνώμονα την ισότητα, την προσβασιμότητα και την ασφάλεια» κατέληξε η Υπουργός.

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή τόνισε ότι είναι σημαντικό για τη χώρα να υπάρχει ελληνική λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ και σχετικά με τις δράσεις του ΥΠΑΙΘΑ ανέφερε: «Στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, υποστηρίζουμε την τεχνολογία ως ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας χωρίς να παραγνωρίζουμε το μέτρον άριστον. Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με την απαγόρευση της εμφανούς κατοχής και της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. Το μέτρο έχει αποδώσει γιατί το έχουν αγκαλιάσει εκπαιδευτικοί και οικογένειες. Προχωρήσαμε, επίσης, σε ακόμα μια πρωτοβουλία, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων Κωνσταντίνο Μενουδάκο. Υλικό που θα δώσει ο φορέας για την ασφαλή πλοήγηση θα ενταχθεί, με τη μορφή παιχνιδιού, στο μάθημα της Πληροφορικής ενώ από την επόμενη χρονιά το υλικό θα αυτό θα λειτουργήσει πιο συντεταγμένα και γενικευμένα.

Σημαντική και η συνεργασία με την Google μέσω του προγράμματος Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου, που υλοποιείται ήδη τρία χρόνια στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Το σύνολο των μέτρων που λαμβάνονται στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του εθισμού των παιδιών στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την προστασία τους σε αυτό το περιβάλλον προϋποθέτουν την ενεργό στήριξη της οικογένειας».

Ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος κατά την τοποθέτησή του ανέφερε: «Είναι πράγματι μια μεγάλη πρόκληση για το Κοινωνικό Κράτος να προσφέρει στον γονέα, πέραν από το απαραίτητο νομικό πλαίσιο και την απαραίτητη εργαλειοθήκη, μια όσο το δυνατόν πιο εξειδικευμένη, πιο εξατομικευμένη γνώση και βοήθεια. Αυτό θα το επιδιώξουμε με ειδική πρόβλεψη στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης ψυχικής υγείας 10306 για μια όσον το δυνατόν πιο εύληπτη και ευρεία ενημέρωση των γονέων. Πέραν από την κινητοποίηση όλου του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής ιδρύουμε από το ΕΣΠΑ εντός του 2025 Μονάδες Ολικής Φροντίδος Ψυχικής Υγείας με πρόβλεψη Κέντρων Υποστήριξης της Οικογένειας σε κάθε Περιφέρεια που θα παρέχουν ειδικές δια ζώσης υπηρεσίες και σε αυτόν τον τομέα! Ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων θα οργανώσει πρόσβαση σε προγράμματα απεξάρτησης από το Διαδίκτυο το ταχύτερο δυνατόν σε όλη την χώρα. Για την όσον το δυνατόν πιο ευρεία ευαισθητοποίηση αλλά και διασύνδεση των υπηρεσιών, συνεργαζόμαστε με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για να υπάρξει ειδική θεματική για το Διαδίκτυο στην Πρωτοβουλία του για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, που απευθύνεται στους λειτουργούς υγείας, εκπαίδευσης, κοινωνικών υπηρεσιών και δικαιοσύνης· μια πρωτοβουλία, που υλοποιείται ήδη, σε πολύ στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας».

The post Παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο appeared first on trikalaidees.gr | Τρίκαλα ΙΔΕΕΣ.

Related posts

Σκόνταψε στον Παλαμά ο ΑΟΤ

AL

Ο Κέντρικ Ναν έσπασε τα κοντέρ στο Παναθηναϊκός – Αρμάνι Μιλάνο: 39 πόντοι και τρία ρεκόρ καριέρας

AL

Πρόσκληση στην αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου «Των Καρκατζαλαίων» στο Γοργογύρι Τρικάλων

AL

Leave a Comment