Ο-εμίρης-που-βλέπει-την-Αθηναϊκή-Ριβιέρα-^-ο-μοναχικός-καβαλάρης-της-διαχείρισης-απορριμμάτων-^-το-μπόνους-παρκαρίσματος-και-η-βόμβα-για-τους-συμβούλους-του-Ταμείου-Ανάκαμψης-και-οι-προβλέψεις-Σκυλακάκη-για-τις-τιμές-στο-ρεύμα
Υγεία

Ο εμίρης που βλέπει την Αθηναϊκή Ριβιέρα ^ ο μοναχικός καβαλάρης της διαχείρισης απορριμμάτων ^ το μπόνους παρκαρίσματος και η βόμβα για τους συμβούλους του Ταμείου Ανάκαμψης και οι προβλέψεις Σκυλακάκη για τις τιμές στο ρεύμα

Ο εμίρης που βλέπει την Αθηναϊκή Ριβιέρα  ο μοναχικός καβαλάρης της διαχείρισης απορριμμάτων  το μπόνους παρκαρίσματος και η βόμβα για τους συμβούλους του Ταμείου Ανάκαμψης και οι προβλέψεις Σκυλακάκη για τις τιμές στο ρεύμα

Ακόμα ένας εμίρης γλυκοκοιτάζει την Αθηναϊκή Ριβιέρα

Σε γνώση του πρωθυπουργικού γραφείου είναι σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της στήλης το σοβαρότατο ενδιαφέρον που επιδεικνύει ισχυρός κρατικός επενδυτικός όμιλος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τουριστικό συγκρότημα της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Όχι, δεν πρόκειται για τον Αστέρα Βουλιαγμένης αφού αυτός είναι ήδη στα χέρια αραβικών επενδυτικών ομίλων. Πρόκειται για πολυσυζητημένο τουριστικό συγκρότημα που βρίσκεται εδώ και χρόνια στην επικαιρότητα. Αυτά προς το παρόν. Οι γνωρίζοντες λένε πως η πρόταση που έχει κατατεθεί αποτιμά το συγκρότημα σε επίπεδα που προσεγγίζουν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Όχι, δεν υπερβάλλουμε. Τόσο ζεστό είναι το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για πολυτελή τουριστικά συγκροτήματα στη χώρα μας.

Το σχέδιο νόμου για την κεφαλαιαγορά στο υπουργικό συμβούλιο

«Από τη στιγμή που έχεις μια οργανωμένη αγορά πρέπει να τη στηρίζεις» λένε τα τραπεζικά στελέχη με αφορμή το νέο σχέδιο νόμου για την κεφαλαιαγορά που θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Τα ίδια τραπεζικά στελέχη ξεκαθαρίζουν, όμως, πως δεν περιμένουν έκρηξη δημοσίων εγγραφών στο ελληνικό χρηματιστήριο παρά τα όποια κίνητρα προβλέπονται σήμερα ή θα ισχύσουν με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου. Παγκοσμίως οι δημόσιες εγγραφές περιορίζονται, ενώ πλήθος εταιρειών βγαίνει από τα χρηματιστήρια. Η αγορά παρέχει σήμερα πλήθος διαφορετικών και περισσότερων ελκυστικών εργαλείων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, σε σύγκριση με την εισαγωγή σε μια οργανωμένη αγορά. Η μείωση του κόστους εισαγωγής και παραμονής στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι πάντως θετικό μέτρο και μπορεί να προσελκύσει κάποιες μικρότερες εταιρείες. Το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης είναι όμως η δημιουργία μιας μεγάλης ενιαίας αγοράς και στη διαπραγμάτευση μετοχών. Όνειρο απατηλό θα πουν κάποιοι. Μέχρι τότε, σωστά κάνει η κυβέρνηση και προωθεί μέτρα για να αποκτήσει περισσότερο βάθος και περισσότερες επιχειρήσεις η μικρή οργανωμένη αγορά μας!

Ο μοναχικός καβαλάρης της διαχείρισης απορριμμάτων

Μετά από το κύμα εξαγορών της τελευταίας διετίας στη διαχείριση απορριμμάτων (η Watt πέρασε στην τσιμεντοβιομηχανία Ηρακλής, οι Θαλής και Ηλέκτωρ στον όμιλο Motor Oil, κ.λπ.) έχει μείνει ένας αυτόνομος παίκτης, που δεν ανήκει σε μεγάλο όμιλο, η Μεσόγειος της οικογένειας Γεωργόπουλου. Μάλιστα οι τελευταίοι αγόρασαν πίσω το ποσοστό που είχε η οικογένεια Λασκαρίδη με αποτέλεσμα να ελέγχουν το σύνολο των μετοχών και να αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Μεσόγειος Διονύσης Γεωργόπουλος είναι στο διοικητικό συμβούλιο της θυγατρικής Μεσόγειος Islands που ιδρύθηκε πριν από λίγες εβδομάδες με αντικείμενο σχεδόν ίδιο με της μητρικής εταιρείας. Το 50% της Μεσόγειος Islands κατέχει η Green Tech Τεχνική Μονοπρόσωπη ΑΕ που είναι θυγατρική της Μεσόγειος και το υπόλοιπο 50% ο κ. Γεώργιος Σεραφείμ.

Το μπόνους παρκαρίσματος και η βόμβα για τους συμβούλους!

Η στήλη διατυπώνει ένα ερώτημα και περιμένει απάντηση. Το παρκάρισμα, δηλαδή η μεταφορά πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στον κουμπαρά ενός φορέα χωρίς να φτάσουν στην αγορά, συμπεριλαμβάνεται στην επίτευξη στόχων της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΟΙΚ και επιτρέπει να χορηγηθούν τα μπόνους επιτυχίας στα στελέχη; Το γράφουμε γιατί κάθε χρόνο οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοινώνουν την επίτευξη των στόχων απορρόφησης μέσω παρκαρίσματος των πολύτιμων κονδυλίων. Στην έκθεση – καταπέλτη του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, με την οποία ασχοληθήκαμε χθες, αναφέρεται και κάτι άλλο που πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση. Πως οι ακριβοπληρωμένοι σύμβουλοι, οι γνωστοί Big-5 και κάποιοι άλλοι σύμβουλοι που γιγαντώθηκαν απότομα την τελευταία πενταετία, για την «επιτάχυνση» του Ταμείου δε φαίνεται να βάζουν ουσιαστική πλάτη. Στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρεται συγκεκριμένα πως «οι εμπλεκόμενοι φορείς προσέφυγαν σε συμβάσεις με ιδιώτες αναδόχους (τεχνικούς συμβούλους), ο υποστηρικτικός ρόλος των οποίων δεν απέτρεψε την πλημμελή εφαρμογή των διαδικασιών παρακολούθησης των έργων…».

Που διαφωνούν Παπαστεργίου και Καβαλλάκης για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκονται, όμως, στα παραρτήματα. Εκεί, στις παρατηρήσεις των φορέων επί της έκθεσης μαθαίνουμε πως ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστης Καβαλλάκης δεν υιοθετεί τις παρατηρήσεις του ελέγχου. Αντίθετα, η υπηρεσία που προϊσταται ο κ. Καβαλλάκης «εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συνολική παρακολούθηση της εξέλιξης των έργων αλλά και του ΕΣΑΑ (σ.σ. του σχετικού επιχειρησιακού προγράμματος) στο σύνολό του». Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου έχει, όμως, άλλη άποψη. Πιθανότατα επειδή ο άνθρωπος τρέχει και δε φτάνει με υπηρεσίες και φορείς αφού πολλά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αφορούν ψηφιοποιήσεις και έργα τεχνολογίας. Στην απάντησή του προς το Ελεγκτικό Συνέδριο ο κ. Παπαστεργίου αναφέρει πως η έκθεση «όπως διαπιστώσαμε, αποτυπώνει με ακρίβεια την υφιστάμενη κατάσταση»! Μήπως πρέπει να συντονιστούν οι δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες για την απορρόφηση των κρίσιμων κονδυλίων; Εντυπωσιακές είναι και οι επισημάνσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το γεγονός πως ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί πράσινα και ψηφιακά έργα, η παρακολούθησή του δε γίνεται καθόλου ψηφιακά! Όπως τονίζεται στην έκθεση, «στην πλειονότητα των ελεγχόμενων έργων, η πρόοδος της υλοποίησής τους παρακολουθείται εξωσυστημικά, εκτός ΟΠΣ ΤΑ». Δηλαδή χωρίς να αξιοποιείται το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Ταμείου Ανάκαμψης» που έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι. Στην έκθεση γίνεται λόγος για «χειροκίνητες διαδικασίες, έλλειψη πρωτοκόλλων επικοινωνίας, δυνατότητας παραγωγής συνδυαστικών αναφορών, υποχρεωτικών πεδίων προς συμπλήρωση στα σχετικά έντυπα και αυτοματοποιημένων ειδοποιήσεων» που πλήττουν την αποτελεσματικότητα λειτουργίας του ΟΠΣ ΤΑ «όσον αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κινδύνου καθυστερήσεων».

Γιατί ο Σκυλακάκης βλέπει φθηνότερο ρεύμα και φέτος

Η μέση ετήσια τιμή χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα υποχώρησε πέρυσι κατά περίπου 10% σε σχέση με το 2023. Ο υπουργός ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, εκτιμά ότι φέτος θα σημειώσει νέα πτώση προς όφελος των καταναλωτών. Όπως ανέφερε πρόσφατα, δεν θεωρεί ότι θα επαληθευτούν οι φόβοι για ακριβότερο φυσικό αέριο τη φετινή χρονιά. Αντιθέτως, ο υπουργός αναμένει εξομάλυνση στην Ευρώπη με τη βοήθεια και νέων ποσοτήτων LNG που θα βγουν στην αγορά σταδιακά στο εξής. Καθώς το φυσικό αέριο καθορίζει σε σημαντικό βαθμό και τις αντίστοιχες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, η λογική λέει ότι θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία. Υπάρχει, όμως, ακόμη μια θετική παράμετρος: Η πράσινη ενέργεια. Καθώς η χώρα μας εγκαθιστά όλο και περισσότερα αιολικά και φωτοβολταϊκά, τα οποία παράγουν ρεύμα έναντι χαμηλού κόστους, όσο περνάει ο χρόνος γίνεται οικονομικότερη συνολικά η ηλεκτροπαραγωγή μας. Θα πρέπει, πάντως, να προσθέσουμε στα παραπάνω ότι η αντίστοιχη περσινή πρόβλεψη του κ. Σκυλακάκη δεν επαληθεύτηκε εύκολα εν τέλει λόγω της γνωστής “μίνι” ενεργειακής κρίσης που έπληξε την περιοχή μας από τον Ιούλιο και έπειτα. Η μέση τιμή του 2024 στο ρεύμα έπεσε τελικά κυρίως ως αποτέλεσμα των πολύ ευνοϊκών συνθηκών του α’ εξαμήνου, διαφορετικά ο υπουργός θα είχε “πέσει έξω”.

Δεν ασφαλίζεται η πλειοψηφία των κλιματικών κινδύνων και… έπεται συνέχεια;

Η κλιματική αλλαγή και τα καταστροφικά φαινόμενα που την συνοδεύουν αποτελούν έναν αστάθμητο παράγοντα για την διεθνή οικονομία, γενικότερα, αλλά και για τον χώρο των ασφαλίσεων, ειδικότερα. Και αυτό διότι, όπως αναφέρει σε έκθεση της η ΕΑΕΕ, «η κλιματική αλλαγή μπορεί να καταστήσει ορισμένους κινδύνους μη ασφαλίσιμους», επιδεινώνοντας την κατάσταση σε μία αγορά που, «ήδη, το 75% των κινδύνων δεν είναι ασφαλισμένοι». Και η πορεία των πραγμάτων μόνο προς το καλύτερο δεν πάει, καθώς το 2023 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος και αναμένονται ακόμα πιο ακραίες θερμοκρασίες και φαινόμενα, όσο «βουτάμε» πιο βαθιά στη κλιματική κρίση. Μόνο για το 2023, οι αποζημιώσεις σε ασφαλισμένους για ζημιές από φυσικές καταστροφές υπολογίζεται πως έφτασαν σε 97,7 δισ. ευρώ παγκοσμίως, την στιγμή που οι ζημιές αποτιμούνται σε 253,4 δισ. ευρώ. Υπάρχει, δηλαδή, ένα ασφαλιστικό κενό της τάξης των 155,7 δισ. ευρώ παγκοσμίως, το οποίο εάν δεν καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, καλύπτεται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς… Πάντως, η κυβέρνηση φρόντισε να πριμοδοτήσει πέρυσι την ασφάλιση κατοικιών και επιχειρήσεων με μείωση στον ΕΝΦΙΑ. Μια αντίστοιχη ρύθμιση με αυτή που είχε αποπειραθεί να περάσει το 2022, για την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών έναντι των κλιματικών καταστροφών, αλλά τελικά είχε αποσύρει εξαιτίας αντιδράσεων των εταιρειών. Το πρόβλημα, τότε, ήταν πως εζητείτο η ασφάλιση κατοικιών σε περιοχές υψηλής τρωτότητας, και όταν ένας κίνδυνος θεωρείται αρκετά επίφοβος για να υλοποιηθεί, οι ασφαλιστικές εταιρείες τον θεωρούν ως μη ασφαλίσιμο. Η αποσαφήνιση του ορίου μεταξύ ασφαλίσιμων και μη ασφαλίσιμων κινδύνων, μεταξύ των κυβερνήσεων και ασφαλιστικών εταιρειών, είναι και η ουσία όλης της συζήτησης για τα χρόνια που ακολουθούν και για όσο θα μαίνεται η κλιματική κρίση.

Στα κάγκελα οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης για άλλη μια φορά

Χθες στο newsit.gr γράφαμε για το πώς «αλλάζει το τοπίο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις» με το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Τουρισμού. Και αυτό γιατί αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για τα εν λόγω ακίνητα, με διατάξεις που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στην ανάκληση χιλιάδων αδειών. Ήδη οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν σκαρφαλώσει στα… «κάγκελα». Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (Stama) κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα και ζητά απόσυρση των διατάξεων. Αντίστοιχα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) εκφράζει τις δικές της ανησυχίες ενώ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) επίσης καταγγέλλει τη ρύθμιση. Η επίμαχη διάταξη είναι αυτή η οποία προβλέπει πως για να διατεθούν τα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να είναι δηλωμένα από την αρχή ως κατοικίες, ή, έστω, να έχει πραγματοποιηθεί αλλαγή χρήσης τους μέχρι τον Ιούλιο του 2011. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως όλα τα πρώην καταστήματα, αποθήκες, γραφεία, βιοτεχνίες (φαινόμενο εξαιρετικά σύνηθες, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα), τα οποία μέσα σε αυτά τα 14 χρόνια μετατράπηκαν σε καταλύματα τύπου AirBnb, πετιούνται έξω από την βραχυχρόνια μίσθωση και μάλιστα, με αναδρομική ισχύ. Με αυτά και με αυτά, οι τριβές μεταξύ κυβέρνησης και ιδιοκτητών ακινήτων, συνεχίζονται και το 2025 με αμείωτους ρυθμούς, μετά και από το περσινό «σίριαλ» με την τριετή φοροαπαλλαγή.

To άρθρο Ο εμίρης που βλέπει την Αθηναϊκή Ριβιέρα ^ ο μοναχικός καβαλάρης της διαχείρισης απορριμμάτων ^ το μπόνους παρκαρίσματος και η βόμβα για τους συμβούλους του Ταμείου Ανάκαμψης και οι προβλέψεις Σκυλακάκη για τις τιμές στο ρεύμα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related posts

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ: Παρέμβαση εισαγγελέα για τα επεισόδια στο πάρκινγκ της OPAP Arena

AL

Νόνη Δούνια: Ανθρώπινα αισθάνθηκα αναλώσιμη, δεν έχω όμως θέμα

admin

Καμπάνα: Τα λαμπάκια που τρεμοπαίζουν όταν ψήνονται deals, η αλλαγή ημερομηνίας στον Εθνικό Τελικό της Eurovision και ο «ανώτερος» αποχαιρετισμός της ΕΡΤ

Trikalaidees

Leave a Comment