Οι (νέες) φήμες για τραπεζικούς γάμους
Όταν η στήλη έγραφε πριν από λίγες εβδομάδες για τα σενάρια επιστροφής ενός ισχυρού επιχειρηματικού ομίλου στο μετοχικό κεφάλαιο συστημικής τράπεζας, μέσω συγχώνευσης, στηρίζονταν σε φήμες πως είχε υπάρξει επαφή με τον ξένο μέτοχο της τράπεζας. Όσοι εντρυφούν στη σεναριολογία για την τύχη των συστημικών τραπεζών ασχολούνται τις τελευταίες ημέρες με μια άλλη φήμη που αφορά μετοχικές ανακατατάξεις σε άλλο ίδρυμα που στεγάζεται σε απόσταση σχεδόν μισού χιλιομέτρου! Οι αναλυτές επικεντρώνονται στις τράπεζες που έχουν ξένους ισχυρούς μετόχους, δηλαδή στις τρεις από τις τέσσερις (αφού εξαιρείται η Εθνική). Κάποια στιγμή, λένε, θα πρέπει οι ξένοι μέτοχοι να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Θα αυξήσουν και άλλο τα ποσοστά τους; Θα πωλήσουν και θα αποχωρήσουν; Τότε θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για συγχωνεύσεις με μικρότερες τράπεζες ή για είσοδο νέων επενδυτών από το εξωτερικό ή την Ελλάδα.
Η United, τα telecoms και οι ΑΠΕ
Πολύ μεγάλη δημοσιότητα έδωσε χθες (21/1) η διοίκηση της United Group για την επέκταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αρχικά στη Βουλγαρία και αργότερα σε άλλες αγορές όπως η Ελλάδα. Πρόκειται για αναμενόμενη κίνηση αφού οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών που ελέγχει η United, όπως η Nova στην Ελλάδα, έχουν ήδη μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που θα αυξηθεί εκθετικά λόγω των data centers. Γι’ αυτό επενδύουν πλέον στις ΑΠΕ ώστε, μέσω ενδοομιλικών διμερών συμφωνιών (PPAs) να έχουν πρόσβαση σε φθηνή πράσινη ενέργεια. Εμάς στην Ελλάδα μας καίει, όμως, η πρόοδος της διαδικασίας πώλησης της Nova που έχει κινήσει η βρετανική BC Partners, βασικός μέτοχος της United Group. Όλα δείχνουν πως δεν θα πωληθεί η United ως ενιαίος όμιλος, αλλά θα υπάρξει σταδιακή πώληση των περιουσιακών στοιχείων σε πακέτα. Για τη Nova έχουν δείξει ενδιαφέρον οι Σαουδάραβες, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η μάχη του ΣτΕ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Η στήλη έχει ασχοληθεί αρκετές φορές με το ενδιαφέρον που δείχνουν κάποιοι, λίγοι είναι αλήθεια, ξένοι όμιλοι για τη συμμετοχή σε μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Πρωτοστατούν, είναι αλήθεια, οι Κύπριοι που κατάφεραν μέσα σε δύο δεκαετίες να δημιουργήσουν έναν νέο κλάδο από το μηδέν και να προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες ξένους φοιτητές στα ιδιωτικά τους πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση, όμως, κρατά χαμηλά τη μπάλα επειδή γνωρίζει πως ο νόμος για τη λειτουργία «μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», ο Ν. 5094 του 2024, θα τεθεί σύντομα υπό την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) και επτά καθηγητές πανεπιστημίου. Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν πως οι προβλέψεις του νόμου έρχονται «σε κατάφωρη αντίθεση με την απόλυτη απαγόρευση από το Σύνταγμα άλλης μορφής νομικών προσώπων εκτός ΝΠΔΔ για την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης».
Τα σοβαρά προβλήματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
Καθόλου καλά δεν πάνε τα πράγματα με το νέο τεχνολογικό σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση που έβγαλε χθες η ΗΔΙΚΑ, η κρατική εταιρεία που το διαχειρίζεται. Οι δύο ανάδοχοι (ΟΤΕ και Byte) παρέδωσαν το έργο, αλλά από τις πρώτες ώρες άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα. Στελέχη της ΗΔΙΚΑ εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχα με το χρόνο που θα χρειαστεί για την πλήρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει. Και δεν είναι το πρώτο από τα νέα έργα τεχνολογίας στο δημόσιο που παρουσιάζονται προβλήματα ή δεν παραδίδεται στην ώρα του. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το γνωστό «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ στο σύνολό του και η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ) έχει καταλογίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ως ρήτρες στους αναδόχους και τρέχουν στα δικαστήρια; Στελέχη του δημοσίου ανέφεραν πριν από λίγες ημέρες και την περίπτωση έργου που είχε κατακυρωθεί σε γνωστή εταιρεία, που με τη σειρά της το έδωσε σε υπεργολάβο που την κοπάνησε. Ετσι η εταιρεία ανέλαβε εκ νέου την ανάπτυξη του συστήματος και χρειάστηκε δύο χρόνια περισσότερα για να το παραδώσει όπως – όπως. Δεν είναι εύκολο παιχνίδι τα έργα πληροφορικής στο δημόσιο.
Οι περιπέτειες του ταμείου των μηχανικών
Η στήλη έχει γίνει δέκτης πλήθους στοιχείων για τα έργα και τις ημέρες του ΤΜΕΔΕ, του ταμείου των μηχανικών που θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωταθλητής της χασούρας λόγω των επενδύσεων που είχε πραγματοποιήσει στην Τράπεζα Αττικής πριν περάσει στα χέρια των σημερινών μετόχων. Φαίνεται πως κάποιοι στο ταμείο θέλουν να συντηρείται μια φάμπρικα πολύ μεγάλων απαιτήσεων αν και γνωρίζουν πως δεν πρόκειται ποτέ να τις εισπράξουν. Μάλιστα για να συντηρείται αυτή η φάμπρικα εις το διηνεκές προχωρούν και σε δικαστικούς αγώνες που, ως γνωστόν, χρειάζονται δεκαετίες για να τελεσιδικίσουν. Αναφέρεται το παράδειγμα της χήρας του αείμνηστου εργολάβου Σπύρου Κορδαλή, που είχε την εισηγμένη στο χρηματιστήριο Ευρωπαϊκή Τεχνική. Αν και η χήρα Κορδαλή αποποιήθηκε της κληρονομιάς προκειμένου να μην φορτωθεί με χρέη που είχε ο μακαρίτης εργολάβος στο ΤΜΕΔΕ, το ταμείο των μηχανικών της καταλόγισε τον ουρανό με τα άστρα ως οφειλές! Φυσικά και το ΤΜΕΔΕ έχασε την υπόθεση στα δικαστήρια. Γιατί να τους νοιάζει που ταλαιπωρήθηκε μια οικογένεια για τόσα χρόνια; Κατάφεραν να γράφουν στο ενεργητικό του ταμείου οφειλές εκατομμυρίων που ήξεραν πως δεν μπορούσαν να εισπράξουν!
Προς μία Ευρωπαϊκή «Ένωση αποταμίευσης και επενδύσεων»
Το ότι μίλησε χθες (21.1.25), η πρόεδρος της Κομισιόν, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός είναι γνωστό, αλλά στο ελληνικό κοινό πέρασε μόνο η έμμεση εναντίωση της στους δασμούς του Τραμπ και το ότι η ΕΕ είναι ανοιχτή στη διεθνή συνεργασία και άλλα σχετικά. Δεν είπε, όμως, μόνο αυτά. Η στήλη εφιστά την προσοχή και σε άλλες αναφορές της πιο ισχυρής πολιτικού αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη (μαζί φυσικά με την Μελόνι). Όπως για παράδειγμα, ότι οι βασικοί στόχοι της ΕΕ ήταν να ενισχύσει την ένωση κεφαλαιαγορών, να μειώσει τη γραφειοκρατία και να εξασφαλίσει φθηνή και καθαρή ενέργεια. Η Κομισιόν, είπε η Φον ντερ Λάιεν θέλει να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή «ένωση αποταμίευσης και επενδύσεων». Στην ΕΕ υπάρχουν εξοικονομήσεις σχεδόν 1,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ, σημαντικά περισσότερες από ό,τι στις ΗΠΑ. Ωστόσο, είναι δύσκολο για τις εταιρείες να κινητοποιήσουν αυτό το δυναμικό, καθώς η κεφαλαιαγορά είναι κατακερματισμένη και πολλά κεφάλαια μεταναστεύουν μακριά και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και την ανάπτυξη ενός τομέα καθαρής τεχνολογίας, σημείωσε η ίδια. Ως εκ τούτου, ανακοίνωσε πολλά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων νέων ευρωπαϊκών αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων, πρόσθετων κινήτρων για επιχειρηματικά κεφάλαια και «μια νέα ώθηση για ομαλές επενδυτικές ροές» σε ολόκληρη την Ένωση. «Θα κινητοποιήσουμε περισσότερα κεφάλαια για να ενισχύσουμε τις καινοτομίες Made in Europe και να αυξήσουμε την προθυμία ανάληψης κινδύνων», σημείωσε.
Νέο ευρωπαϊκό (λιγότερο γραφειοκρατικό) πλαίσιο δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων
Η Φον ντερ Λάιεν μίλησε επίσης για τη μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς πρέπει να γίνει ευκολότερη η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη. «Πρέπει να δράσουμε σε όλα τα επίπεδα – σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, για παράδειγμα, η Επιτροπή θα «απλοποιήσει σημαντικά» τους κανόνες για τα βιώσιμα χρηματοδοτικά μέσα. Η πρόεδρος της Κομισιόν, επίσης, υποσχέθηκε μεγαλύτερη τυποποίηση των κανόνων εντός της ΕΕ, για παράδειγμα στο εταιρικό δίκαιο, το δίκαιο αφερεγγυότητας, το εργατικό δίκαιο και το φορολογικό δίκαιο. «Αυτό θα μας επιτρέψει να σπάσουμε τα εμπόδια που τις περισσότερες φορές δυσκολεύουν την ταχεία ανάπτυξη στην Ένωσή μας. Στο μέλλον, οι εταιρείες θα μπορούν να επιλέγουν τη νομοθεσία βάσει της οποίας θέλουν να δραστηριοποιηθούν: είτε βάσει ενός από τα 27 εθνικά νομικά πλαίσια ή βάσει του σχεδιαζόμενου νέου νομικού πλαισίου που ισχύει σε ολόκληρη την Ε.Ε.», ανέφερε η ίδια.
Ο Τραμπ, το Μεσοπρόθεσμο και οι δαπάνες για συντάξεις
Μπορεί το κυβερνητικό πρόγραμμα του Τραμπ να ακουμπά άμεσα (προφανώς) μονο τις αμερικανικές δημόσιες δαπάνες και συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, εκείνες για τα κοινωνικά επιδόματα, αλλά έμμεσα αφορά και τις ελληνικές δημόσιες δαπάνες. Με βάση τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού – Διαρθρωτικού Προγράμματος (το οποίο διαμορφώθηκε με άξονα το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας), οι δαπάνες αυτές δεν πρέπει να αυξηθούν πάνω από 3 δισ. ευρώ ετησίως από φέτος έως και το 2028. Το πρόγραμμα αυτό, όμως, διαμορφώθηκε με βάση υποθέσεις ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας των αρχών του φθινοπώρου του 2024 και σε απόσταση πάνω από ενός μήνα από τις αμερικανικές εκλογές, με πιθανότερο σενάριο τότε να φαντάζει η νίκη των Δημοκρατικών της Κάμαλα Χάρις και όχι των Ρεπουμπλικανών του Ντόναλντ Τραμπ. Η επαλήθευση του δεύτερου σεναρίου, πανθομολογουμένως, δεν ευνοεί την ανάπτυξη της ευρωζώνης και, προφανώς, και της Ελλάδας. Συνεπώς, ενδεχομένως δεν ευνοείται και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και προβλέψεων της κυβέρνησης. Και δεν φτάνει, μόνο αυτό (αν και από την κυβέρνηση διατείνονται πως η τήρηση του συμφώνου σταθερότητας μας προστατεύει και από τις «κακές μέρες»), αλλά θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψιν του και ένα άλλο παράγοντα: Τις αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας. Αυτές έχουν διαμορφωθεί κοντά στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ 1 δισ. ευρώ προβλέπεται η αύξηση για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες και άλλο 1 δισ. ευρώ για αυξήσεις στους ένστολους και μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη. Μπορεί, όμως, κάποιος να πει μετά βεβαιότητος πως δεν θα αλλάξουν οι ανάγκες για αμυντικές δαπάνες, πχ αν περάσει η γραμμή του Τραμπ για 5% του ΑΕΠ από κάθε χώρα – μέλος; Αν κάτι τέτοιο, συμβεί, μπορεί να πει κανείς μετά βεβαιότητος πως δεν θα «στριμωχθούν» τα περιθώρια για άλλες παρεμβάσεις, πχ μειώσεις φόρους ή ακόμα και για δαπάνες για τις συντάξεις, ιδίως για τις νέες.
To άρθρο Οι φήμες για τραπεζικούς γάμους ^ η μάχη του ΣτΕ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ^ τα σοβαρά προβλήματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ^ οι περιπέτειες του ταμείου των μηχανικών ^ ο Τραμπ και το μεσοπρόθεσμο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .